Почти 8 месеца след парламентарните избори в Холандия - първите

...
Почти 8 месеца след парламентарните избори в Холандия - първите
Коментари Харесай

В Холандия договориха правителство 8 месеца след изборите

Почти 8 месеца след парламентарните избори в Холандия - първите от серията значими тествания пред настъплението на популистки и антиевропейски партии - договарянията за държавно управление завършиха и страната ще има държавно управление до края на месеца, заяви " Ройтерс ".

Агенцията напомня, че това са били най-продължителните договаряния за сформиране на ръководеща коалиция в страната от Втората международна война насам. Предишният период бе от 1977г., когато сътрудниците напасваха позициите си в продължение на 208 дни.

Този път описът със противоречиви въпроси бе и по-дълъг - от миграцията до налозите и евтаназията. При това всички бяха повлияни от мощното показване на 15 март на антиислямската и евроскептична Партия на свободата (PVV) на Геерт Вилдерс, която завърши втора. Предварително всички останали обявиха, че няма да се коалират за ръководство с PVV, само че нямаше по какъв начин да не се съобразят с известността на концепциите ѝ измежду най-малко 13% от гласоподавателите, пуснали нейната бюлетина.

" Всички партии до последния миг предлагаха промени, само че съглашението за държавно управление изрично е готово ", съобщи министър председателят Марк Рюте. Той е водач на Народната партия за независимост и народна власт - най-голямата в Народното събрание, и ще резервира поста си за още един, трети, мандат, откогато пристигна на власт през 2010г.

Преговорите се водеха с християндемократите, центристката партия " Демократи 66 " и екологичните " Зелени леви " и през месец май бяха стигнали до задънена улица.

Рюте ще стартира да назначава министрите си по-късно тази седмица и съставът на новото държавно управление би трябвало да е запълнен до края на октомври.

Новият кабинет на Рюте ще бъде отчетливо по-десен спрямо обединението му с лейбъристите, като измежду целите се чака да бъдат сложени редуциране на корпоративни и подоходни налози и повече фокус върху проблемите с националната еднаквост, разяснява " Ройтерс ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Холандия (37)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР