Почти 787 млн. евро ще бъде европейското финансиране за новата

...
Почти 787 млн. евро ще бъде европейското финансиране за новата
Коментари Харесай

България ще получи 787 милиона евро за образование

Почти 787 млн. евро ще бъде европейското финансиране за новата Програма „ Образование “ 2021-2027 година, която надгражда Оперативна стратегия „ Наука, обучение и образован напредък “ 2014-2020 година, оповестиха от МОН. Проектът на програмата беше оповестен за публично разискване от през днешния ден до 9 август 2021 година

С близо 236 млн. евро от Европейския обществен фонд+ (ЕСФ+) ще се предизвиква равният достъп на всички деца и възпитаници до качествено и приобщаващо обучение, с акцент върху уязвимите групи. Целта е да се понижи ранното отпадане от просветителната система.

Предвижда се да бъде надграден изпълняваният по Оперативна програма НОИР 2014-2020 година план „ Образование за утрешния ден “, като се внедрят софтуерни решения и изкуствен интелект за мониторинг на просветителните резултати. Ще се разшири цифровото просветително наличие, ще се покачат цифровата подготвеност и умения на педагогическите експерти, учениците и родителите. Ще се предизвиква въвеждането на новаторски образователни стратегии и наличие и ще се поддържа изявата на гениите на учениците, изключително в по-отдалечените региони на страната. За задачата са отделени близо 200 млн. евро от ЕСФ+.

За възстановяване на връзката на образованието с пазара на труда посредством развиване на професионалното обучение и образование се възнамеряват 103 млн. евро. Ще бъдат подкрепени действия за превръщането на някои от съществуващите професионални гимназии в районни обучителни центрове за трансфер на технологии и нововъведения.

Близо 210 млн. евро от средствата по ЕСФ+ ще бъдат ориентирани за въвеждане на дуално обучение в използвани специалности във висшето обучение, насърчаване на предприемаческите умения на студентите и студентски практики, модернизиране и цифровизация на бакалавърски и магистърски стратегии, както и за развиване на докторантски стратегии и планова докторантура, свързани с потребностите на пазара на труда.

На 28 юли 2021 година от 10 часа Изпълнителна организация „ Оперативна стратегия просвета и обучение за образован напредък “ взаимно с Министерството на образованието и науката провеждат публично на плана на Програма „ Образование “ (версия 1.0). Обсъждането ще бъде в електронна среда в действително време. Желаещите да вземат участие могат да заявят интерес до 27 юли 2021 година на електронен адрес [email protected], като посочат имена, е-поща и дали желаят да се включат като жител или представител на институция/фирма/друго. Заявилите присъединяване ще получат по е-поща механически указания и линк за регистрация и достъп до публичното разискване в платформата Zoom.

Програма „ Образование “ 2021-2027 година се съфинансира от ЕСФ+ и от държавния бюджет на Република България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР