Почти 65 процента от младите хора в Република Северна Македония

...
Почти 65 процента от младите хора в Република Северна Македония
Коментари Харесай

Проучване: Почти 65% от младите хора в Република Северна Македония искат да емигрират

Почти 65 % от младежите в Република Северна Македония не са задоволени от реализацията си в страната, а 58 % от тях биха напуснали и страната, сочи изследване на Младежкия учебен конгрес, показано на конференция на тематика „ Спрете емиграцията на младежите “.

Най-атрактивни за висококвалифицираните младежите са Германия и скандинавските страни,  Великобритания  и Съединени американски щати. Причините са по-добра позиция, по-висока заплата и като цяло по-добро качество на живот.

„ Една от главните аргументи за емиграцията на младежите е ниското качество на образованието, високата безработица и неподходящият стопански и обществен климат “, счита Петър Барлаковски, ръководител на Младежкия учебен конгрес. Той уточни, че 56,8 % от младежите считат, че страната не способства за живеещите в неразвитите селски региони, а съгласно  61,4% това се отнася и за младежите, живеещи в беднотия.

„ Много скоро още по-сериозна ще стане и вътрешната миграция сред провинцията и столицата и ще се сблъскаме със обстановката на цялостен дефицит на избрани фрагменти отвън Скопие ”, счита  Сашо Додовски, президент на Института за обществена народна власт „ Прогрес ”.

Според Барлаковски младежите би трябвало да бъдат по-добре интегрирани и в политическите процеси в Република Северна Македония, добавя Българска телеграфна агенция.  

„ В новата Правителствена стратегия 2022-2024 младежите са обхванати посредством целенасочени политики, които дават опция за тяхното устойчиво и несъмнено бъдеще. Предоставя се поддръжка за всички младежи до 29 години, за които следва да бъдат наети за първи път, за придобиване на процедура за всички, които към момента нямат трудови умения, предоставена е опция за възобновяване на налога върху приходите на физическите лица за всички новопостъпили заети младежи до 30 години ”, уточни от своя страна министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски, който взе участие в конференцията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР