Почти 500 милиона души са застрашени от редица болести поради

...
Почти 500 милиона души са застрашени от редица болести поради
Коментари Харесай

Ето от какво може да заболеем, ако не се движим

Почти 500 милиона души са застрашени от редица заболявания заради обездвижване, предизвестява СЗО. Дори и няколко часа придвижване седмично може да ви защищити - като каране на колело или разходки, написа Deutsche Welle.
Сърдечни болести, затлъстяване, диабет, меланхолия, деменция - чака се съвсем 500 милиона души по света да развият тези и други болести сред 2020 и 2030 година, оповестява Световната здравна организация (СЗО) в своя " Доклад за положението на физическата интензивност в международен мащаб през 2022 година ". Това се дължи основно на една причина: обездвижване.

Препоръчва се най-малко два часа и половина седмично
Според рекомендациите на СЗО възрастните би трябвало да бъдат физически дейни най-малко 150 минути, т.е. два часа и половина седмично. Това не значи безусловно интензивни тренировки; даже карането на колело или ходенето пешком ще ви направи по-здрави и ще ви защищити от болести.
Много хора обаче не съумяват да създадат даже това, изключително в богатите страни. СЗО пресмята: Докато в по-бедните страни единствено малко над 16% от хората са прекомерно малко дейни физически, в страните с високи приходи този % е повече от два пъти по-висок.

Пандемията е усложнила обстановката
Пандемията от ковид е ускорила наклонността към мързел, проучва СЗО и приканва обособените страни да подхващат ограничения  - да вземем за пример да подобрят велосипедните и пешеходните алеи в градовете.
Ако нищо не се промени, до 2030 година лекуването на хората по света, които са заболели единствено заради липса на физическа интензивност, ще коства към 300 милиарда щатски $. Експерт от СЗО в Женева съобщи, че вместо да се стига до там, тези средства могат да се употребяват за образованието на 100 милиона лекари.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР