Почти 44 хил. са жертвите на земетресението, опустошило чясти от

...
Почти 44 хил. са жертвите на земетресението, опустошило чясти от
Коментари Харесай

Жертвите на труса наближават 44 хил., в Турция спасяват хора 260 часа по-късно

Почти 44 хиляди са жертвите на земетресението, опустошило чясти от Турция и Сирия след обновените данни на турската организация за реакция при бедствия AFAD.

Само в Турция починалите са 38 044, в Сирия - към 5800, в това число в регионите под контрола на съперници на режима.

Над 4700 вторични труса са станали в региона след първите две трусове на 6 февруари.

Единайсет дни след земетресението интернационалните организации усилват напъните си да оказа помощ на милионите без дом, доста от които спят в палатки, джамии, учебни заведения или коли. Организация на обединените нации прикани страните членки да обезпечат 1 милиарда $ в помощ на милионите хора в Турция, наранени от земетресението.

В Турция спасители към момента се надяват на знамение: в Кахраманмараш бе обявено за 17-годишно момиче, извадено от руините на срутил се блок 248 часа след бедствието, 10 часа по-късно - и, чийто брачен партньор и две деца обаче още са в неопределеност. Си Ен Ен Тюрк заяви и за 12-годишно момче, извадено 260 часа по-късно.

Междвувременно сирийският президент Башар ал Асад разгласи, че размерът на вредите неведнъж надвишава опциите на страната - първо телевиционно послание от бедствието насам. Сирия.

Дамаск разгласи и завършек на избавителната интервенция. Бяха актуализирани и данните за починалите в подконтролните региони - 1414 души. Повечето жертви са в териториите, където е на власт опозицията - над 4400 души. Телевизия " Ал Джазира " репортаж от северозападната част на страната където лечебните заведения не могат да се оправят с натиска и да се погрижат за всички потърпевши, а системата е на ръба на срив.

Организация на обединените нации твърди, че общо 119 камиона с помощи са минали през пунктовете " Баб ал Хауа " и " Баб ас Салам " от началото на земетресението, откакто Сирия се съгласи на отваряне на още два пункта към следените от съперниците на властта региони тази седмица.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР