Почти 20% от всички установени случаи на работа без трудови

...
Почти 20% от всички установени случаи на работа без трудови
Коментари Харесай

ГИТ: 20% от случаите на работа без трудови договори са в хотелиерството

Почти 20% от всички открити случаи на работа без трудови контракти са в хотелиерството и ресторантьорството, осведоми Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “, представена от Българска телеграфна агенция.

За първите шест месеца на годината в ресторантьорството и хотелиерството са осъществени 3052 инспекции, при които са открити 15 905 нарушавания. Свързаните с обезпечаване на здраве и сигурност при работа са 6438. По реализиране на трудовите правни отношения броят им е 9344, от които 1941 са по заплащането на труда, а 1566 са по работното време. Установени са 353 лица да поставят труд без подписан трудов контракт.

От организацията уведомяват, че ще бъде засилен контролът по морските курорти. Акцент при инспекциите е предварителната защита на недекларирания труд.

От ГИТ разясняват, че е разпознат висок риск от потреблението на недеклариран труд както при сезонната претовареност, по този начин и в самите стопански действия хотелиерство и ресторантьорство.

Следи се и за съблюдаване на наредбите по работното време и почивките, както и по заплащането на труда, нарушаванията на които са други разпознати опасности при сезонната претовареност.

Проверява се и за законосъобразното наемане на малолетни лица и на чужденци от трети страни, в частност за съблюдаване на трудовите права на служащи от Украйна.

С 37% се е повишила разкриваемостта наслучаите на работа без трудов контракт, оповестиха преди дни от ГИТ.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР