Почти 20% от всички установени случаи на работа без трудови

...
Почти 20% от всички установени случаи на работа без трудови
Коментари Харесай

Почти 20% от случаите на работа без трудови договори са в хотелиерството и ресторантьорството

Почти 20% от всички открити случаи на работа без трудови контракти са в хотелиерството и ресторантьорството, осведоми Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда " (ИА ГИТ).

За първите шест месеца на годината в ресторантьорството и хотелиерството са осъществени 3052 инспекции, при които са открити 15 905 нарушавания. Свързаните с обезпечаване на здраве и сигурност при работа са 6438. По реализиране на трудовите правни отношения броят им е 9344, от които 1941 са по заплащането на труда, а 1566 са по работното време. Установени са 353 лица да поставят труд без подписан трудов контракт, прецизират от Инспекцията по труда.

Оттам уведомяват, че ще бъде засилен контролът по морските курорти. Акцент при инспекциите е предварителната защита на недекларирания труд. От ГИТ разясняват, че е разпознат висок риск от потреблението на недеклариран труд както при сезонната претовареност, по този начин и в самите стопански действия хотелиерство и ресторантьорство. " Следи се и за съблюдаване на наредбите по работното време и почивките, както и по заплащането на труда, нарушаванията на които са други разпознати опасности при сезонната претовареност ", показват от организацията. Проверява се и за законосъобразното наемане на малолетни лица и на чужденци от трети страни, в частност за съблюдаване на трудовите права на служащи от Украйна.

Инспекцията по труда припомня на работодателите, че с снадки интервал на краткотрайна протекция остава задължението им да осведомят организацията за действителното започване на работа на наетите украински жители, като жители от трети страни, според член 10 алинея 1 от Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност. От март 2023 година уведомленията за фактически започване на работа на лица от трета страна могат да бъдат подавани и през секция „ Електронно подаване на информация “ в Е-ПОРТАЛА на ГИТ.

Писменият трудов контракт пази в най-пълна степен правата на служащите и чиновниците. Липсата на подобен, както и единодушието да бъдат обезпечавани на ненапълно работно време при работа на цялостен работен ден или върху по-нисък застрахователен приход от действително приемания, лимитира правата им на обществена протекция, припомнят от инспекцията.

С 37% се е повишила разкриваемостта наслучаите на работа без трудов контракт, оповестиха преди дни от ГИТ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР