Почти 16 млн. лева е общата сума от направената компенсация

...
Почти 16 млн. лева е общата сума от направената компенсация
Коментари Харесай

1 млн. лева на ден струва на държавата отстъпката за горивата по бензиностанциите

Почти 16 млн. лв. е общата сума от направената отплата от 25 стотинки за зареждане на литър гориво (дизел, бензин, пропан-бутан, метан) към 25 юли 2022 година, оповестиха от Национална агенция за приходите. Сумите от отстъпката за обособените типове горива са: бензин - 4 млн. лева, дизел - близо 5,5 млн. лева, пропан-бутан - 6,3 млн. лева, метан - 4150 лева

Антикризисната мярка в помощ на физически лица, за която с актуализацията на бюджета бяха отделени 150 млн. лв., е планувано да работи до края на годината, като стартира на процедура да се ползва от ранните часове на 9 юли. Така за 17 дни през юли за отстъпката са " изразходени " близо 16 млн. лв. или приблизително към 1 млн. лв. дневно.

Началото на интервала, в който стартира да се ползва тя, съответства с дейния летен сезон, през който обичайно пътуванията са най-вече във връзка и с годишните отпуски. Изчисленията на финансовото министерство са 150-те млн. лева да са задоволителни за използване на мярката до края на 2022.

Според данните, постъпващи в Национална агенция за приходите, има растеж в продажбите на количество горива като цяло, само че каква е обстановката по типове горива ще може да бъде регистрирано след края на месеца.

От приходната организация правят разбор на процеса по даване и отчитане на отстъпката с приемането на данни от всички бензиностанции в страната, които я ползват. Самият развой на отчитане от страна на бензиностанциите стартира от 1 август. Данъчната декларация, според Закона за Данък добавена стойност, подавана до 15-о число на идващия месец, ще се съпровожда от специфичен спомагателен документ, в който ще бъде вписван и доказван размерът (стойността) на направените отстъпки. В петдневен период от приемането от страна на приходната администрация, сумата би трябвало да бъде възобновена на лицето, предоставящо помощта. От Национална агенция за приходите прецизираха, че на този стадий няма усложнения при даването на компенсацията от 25 ст. на литър и не са установени нарушавания на разпоредбите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР