Почти 10 милиона лева са дадени за наводнението в района

...
Почти 10 милиона лева са дадени за наводнението в района
Коментари Харесай

Демерджиев: Парите за бедствия стигат само за Карлово, бюджет няма, ако се случи на друго място

Почти 10 милиона лв. са дадени за наводнението в региона на Карлово. Това разгласи служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред депутатите.

" Погрижихме се първо да не загубим човешки животи. Към момента има два милиона за възстановителните действия най-много по почистване. До края на годината комисията е подготвена да покрие всички вреди. Комисията има опция да подкрепи и жителите, в случай че нямат застраховка. Нашата упоритост е да подпомогнем всички хора. И няма да стане със средствата по дарителската сметка, а ще стане със сметката от комисията ", съобщи от парламентарната естрада министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Същевременно Демерджиев предизвести, че средствата в комисията са извънредно незадоволителни и ще стигнат единствено за превъзмогване на следствията от бедствието в Карловско. Той съобщи, че в случай че възникне сходно злополучие или наводняване в друга част на страната, страната няма да има пари от комисията, с цел да покрие вредите.

" Ресурсът ще стигне за тези три общини, в случай че се случи в друга част на България, бюджет няма да има ", акцентира служебният вътрешен министър.

От ГЕРБ и " Продължаваме Промяната " поздравиха доброволците, дадоха образци с какво са помогнали и те.

" Ние бяхме там, бяхме на терен и не отидохме да се снимаме новите си ботуши и тениски, хванали новите си лопати, хванати наопаки, отидохме, с цел да помогнем. Отидохме не като политици, не като претенденти за депутати, а като хора. Няма да съдим никой, тъй като това е злополучие. Ако има отговорни, то не би трябвало да бъдат посочени от съответните институции ", добави Младен Шишков от ГЕРБ-СДС.

" Закарахме техника, тя още седи и работи. В Богдан има 7 разрушени къщи. Говорих с всяко фамилиите - искахме да им помогнем и да ги настаним някъде, те отхвърлиха ", разяснява Росен Костурков от " Продължаваме Промяната ".

" Осигурени са фургони, с цел да може зимата да бъдат настанени хора. Има опция за още фургони. Те са нови и напълно оборудвани ", съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Движение за права и свободи и " Демократична България " запитаха какво се случва с дървения материал, струпан и след това извозен от потърпевшите региони.

" Последствията бяха трагични, само че и бездействията от позиция на разчистването на дървения материал ", разясни Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

" Всички камиони, които изнасяха дървения материал, бяха легални. Те трябваше да бъдат събрани в двора на учебното заведение. Там имаше не повече от два камиона. Така и не знаем къде са ", посочи Елисавета Белобрадова от " Демократична България ".

" Количеството дървесина е извънредно огромно. То е разказано и беше направен проект да бъде изнесено и раздадено на хората без да се заплаща за него. Предприемат се такива дейности ", означи вътрешният министър Иван Демерджиев.

" Възраждане " дадоха образец за неописани вреди. Българска социалистическа партия считат, че доброволците са свършили повече от страната.

" В Каравелово са потърпевши 138 къщи и се оплакват, че никой не е минал да разказва вреди ", съобщи Ангел Георгиев от " Възраждане ".

" А апокалипсисът не може да се преразкаже. И е реалност, че това което свършиха доброволците не съумя да го свърши страната. Ако първите две седмици бяхме в потрес, през днешния ден се питаме какво се случва с хората м идните зимни месеци ", добави Веска Ненчева от Българска социалистическа партия.

" Български напредък " сложиха казуса за поддръжката на дигите и коритата на реките.

" Не е загадка, че дигите са компрометирани на десетки места. Заплахата от това да се случи още веднъж не е ликвидирана ", сподели още Румен Йончев от " Български напредък ".

Вътрешният министър посочи, че единственият притежател на дигите и коритата не е Министерството на земеделието и напоителни системи и по тази причина въпросът с поддръжката е комплициран.

Вече имаме девет привлечени лица към наказателна отговорност по случая с Автомагистрала " Хемус ". Апелирам доста деликатно да видите кои са тези лица, тъй като това не са тези анонимни жители, които гледахме по малките екрани при започване на случая. Това съобщи пред медии в Народното събрание служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той добави, че " имената им са обществено известни " и че свързани са с " доста забавни сдружения ".

 Не мога да разгадавам повече детайлности по следствието. За мен е значимо, че изпълних обещанието си, че кръгът от лица по това произвеждане ще бъдат открити и привлечени към отговорност, и че този  кръг ще се разшири – разшири се от двама на девет, уточни министър Демерджиев.

Той разкри още, че парите, планувани за построяването на Автомагистрала " Хемус ", са отишли на напълно друго място – за построяването на хотел.

Министър Демерджиев прикани основният прокурор, преди да излиза с позиции, да ревизира деликатно ведомството си. Според него прекратяването на досъдебни производства против пияни и дрогирани водачи и да се подписват съглашения с прокуратурата не е предварителна защита против този жанр закононарушения и изиска основният прокурор " да вземе ограничения " това да не продължава.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР