“Почтената коалиция” е събрала 1 171 000 лв. от спонсориСпонсори

...
“Почтената коалиция” е събрала 1 171 000 лв. от спонсориСпонсори
Коментари Харесай

Кирчо канадеца продава партията

“Почтената коалиция” е събрала 1 171 000 лева от спонсори
Спонсори дават шестцифрени суми на новата коалиция

Дарителите са главно от IT бранша и бизнеса с добавки

Спонсори купуват партията на невалидния министър Кирил Петков, афиширана като план на " почтените ". Това демонстрират данните от регистъра на Сметната палата за дарения. За първи път политическа групировка има спонсори с шестцифрени суми и десетки, надхвърлящи 10 000 лева дарения.

Бивши депутати и политолози разясниха пред „ Труд “, че деликатната детайлност на сходно спонсорство е връщането му след изборите посредством публични поръчки и постове.

Три шестцифрени дарения е получила обединението “Продължаваме промяната”, демонстрират настоящите данни в Единния указател по Изборния кодекс към Сметната палата.

Справка в регистъра демонстрира, че няма различен политически индивид с сходни великодушни спонсори. В ГЕРБ даренията са неразрешени. Движение за права и свободи и “Има подобен народ” също не регистрират спонсорски пари. В Българска социалистическа партия по традиция подаряват кандидат-депутати и партийни членове, а сумите не надвишават 4 000 лева Оскъдни са даренията за “Демократична България”. Най-щедрият донор в “Изправи се БТ. Ние идваме” е Татяна Дончева, която е дала 33 524, 02 лева от адвокатските си възнаграждения.

1 171 000 лева от дарения до през вчерашния ден се оказа, че е събрала “почтената коалиция” от спонсори.

Основателят на софтуерната компания SiteGround Иво Ценов и изпълнителният шеф на същата компания Тенко Николов са дали на групировката на Кирил Петков и Асен Василев надлежно 200 000 лева и 150 000 лева Ценов е показал като генезис на средствата - дивиденти, а Николов - контракт за ръководство и надзор.

Друг софтуерен бизнесмен - Анри Леви, е дал 100 000 лева с генезис - доходи от комерсиална активност.

От продажба на акции в “Телерик” АД (според посоченото в декларацията към дарението) Светозар Георгиев е дарил 80 000 лева, различен IT милионер - Веселин Бакалов - 49 519,20 лева

Пловдивският предприемач Георги Игнатов е дарил 50 000 лева заявил е, че средствата са от личен бизнес с хранителни добавки. Лептата на предприемача Явор Драганов към “почтената коалиция” е 40 000 лева

Водачът на листата на “Продължаваме промяната” в Пазарджик Ивайло Шотев, който в изявление твърди, че във фамилната компания “Гален-фарма” създава част от “продуктите, които Кирил Петков изнася в чужбина” е дарил 7 000 лева, показал е, че със сумата са изплатени хонорари.

Един от знаците на компанията за бутилиране на вода “Девин” Цветан Лъжански се е разписал с 25 000 лева подаяние.

20 000 лева е дарил съдружникът в “Ник електроникс” Калоян Куманов, показал е че средствата са от дивидента му от същата компания.

Към момента са регистрирани 197 дарения за “Продължаваме промяната”, от които 40 са суми от по няколко хиляди лв..

Още 9 дарения са направени от претенденти на обединението. Най-много е дал шефът на “Еконт” Николай Събев - 100 000 лева Даниел Лорер е направил четири дарения за общо 80 000 лева

За президентските избори
Кандидатите най-щедри за акциите си
151 дарения, най-вече от дребни суми, е заявил в Сметната палата инициативният комитет на Румен Радев. Само 6 от даренията са от над 1000 лева Най-големият донор е някогашния президентски консултант, назначен за член на Комисията за контролиране на известията, Илия Христозов. Той е дал два пъти по 5000 лева и два пъти по 650 лева

Самият претендент за втори президентски мандат е дал за акцията си най-голямята сума вкупом - 10 000 лева
252 дарения е заявил комитетът на проф. Анастас Герджиков, като единствено едно е от 5000 лева, останалите са най-вече от по няколкостотин лв..

Ректорът на СУ също е най-големият си донор - дал е 18 000 лева за акцията си. Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева е предоставила 5000 лева, ръководителят на комитета Радомир Чолаков - 16 000 лева, други членове на комитета - още 15 000 лева

Лозан Панов е заявил до момента единствено четири дарения за общо по-малко от 2000 лева От комитета му са дали още 1630 лева А подкрепящата го “Демократична България - обединение” не е вписала нито едно подаяние за президентските избори.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР