Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в

...
Почтен и решителен, скромен и всеотдаен, застанал винаги очи в
Коментари Харесай

Президентът: В оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности Левски изглежда невъзможен

" Почтен и съдбоносен, непретенциозен и безрезервен, застанал постоянно очи в очи със своя народ, Левски завоюва най-важната си борба за независимост: постави здравите темели за свободата на България. Националната ни история пази спомен къде са отеквали стъпките на Дянока и кои са имената на другарите му, само че за нас - потомците му, най-живият спомен за Апостола се крие в думите, тефтерчето и писмата му. 151 години след гибелта на Левски словото му продължава да носи своя голям честен заряд, в който откриваме нашия общ честен дом. Апостолът не празнословеше, не обещаваше ненужно, само че на всички места го слушаха притихнали, тъй като думите му бяха същински, мощни и разбуждащи. Понякога горчиви, само че постоянно нужни - и тогава, и в този момент. Защото всяко потомство води своята битка за правдивост ", сподели в словото си президентът Румен Радев по време на честването на Васил Левски в София. 

" В оскотялото ни време на ротации на правила и полезности, измежду брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски наподобява мъчително неосъществим. Но въпреки и неосъществим, той в никакъв случай не крачи уединен. Милиони българи не престават да отстояват идеалите на Левски безшумно и настойчиво, и точно тяхната безмълвна мощ възпира тези, които в упоритостите си да се приравнят с Апостола, пробват да го принизят до себе си. Пътят към Левски е сложен и стръмен и по него се върви с каузи ", добави той.

" Тази игра на думи беше доста несъответствуваща през днешния ден ", разяснява от своя страна пред публицисти министър председателят Николай Денков след словото на президента Румен Радев по време на възпоменателната гала във връзка 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Държавният глава съобщи, че " в оскотялото ни време на ротация на правила и полезности, измежду брокери на нашата несвобода с техните тефтерчета, Левски наподобява мъчително неосъществим ".

" Ако се върнем 151 година обратно ще забележим, че правилата, които Левски споделя, че би трябвало да съблюдаваме, са били извънредно непредвидени за неговото време. Това е било времето на монархиите, на нации, които се опитвали да владеят други нации. Помислете за това, което чухме като негови цитати довечера - тъждество, независимост, европейско развиване. Нищо не се е трансформирало. Просто още не сме там, където той е желал да бъдем ", акцентира Денков, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР