Почивните дни са единствените, в които човек може да помисли

...
Почивните дни са единствените, в които човек може да помисли
Коментари Харесай

Пълноводен водопад тече на половин час от Пловдив СНИМКИ и ВИДЕО

Почивните дни са единствените, в които човек може да намерения къде да се избави от всекидневието и градската среда. Швейцарските Апли са добър избор, само че първо са надалеч и второ – ще ни излязат скъпо.

Швейцарците могат да си имат Алпи, само че ние си имаме Родопите. На 30 минути от Пловдив се намира едно необикновено кътче с пълноводни водопади. До него се стига за 10 минути пешком, когато се тръгне от Бачковския манастир.

До мястото има две пътеки – едната е от манастира в посока месността Клувията, а другата от заведението с водопада нагоре по горската пътечка. 10-15 минути, откакто хванете по един от двата пътя, ще се озовете в радикално друг свят от този, който ви заобикаля в забързания град – широколистни дървета, поляни, река и…. няколко водопада. Те са ситуирани на към минута-две един от различен, а когато застанете покрай техните чашки, ви се желае да прекарате там целия си ден.

Най-голям е Бачковският водопад, който се намира незабавно след огромната поляна. Водопадът и скалите под него, позеленели в друга степен от водния мъх, образуват един дребен баснословен свят, нещо като амфитеатър, друг от всичко в близост. Водопадът е висок към 15 метра.

Местността към него е резерват и се назовава Червената стена. В този резерват, малко по-нагоре от Бачково, се намира и един от най-високите водопади в Родопите – Сливодолското падало.

Тези водопади могат да се посетят и в границите на един ден. Друг хубав водопад

Как се стига до Бачковския водопад?

Пътеката за Бачковския водопад стартира тъкмо против Бачковския манастир – от другата страна на паркинга. Има сложена осведомителна табела с околните забележителности. Пътеката е необятна и по нея се върви леко и прелестно – няма стръмни сектори. След 10 минути вървене пътеката се разклонява. Там би трябвало да се хване левия ръкав, който продължава около реката. От там до водопада остават 5 минути вървене.

Така общо от манастира до водопада се върви към 15-20 минути, според от темпото.

Ако сте с кола, може да я оставите на паркинга пред Бачковския манастир (ако няма доста хора). Долу край пътя също има паркинг. За двата паркинга се заплащат обособени такси.



Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР