Почитането на паметта на Васил Левски сближава още повече народите

...
Почитането на паметта на Васил Левски сближава още повече народите
Коментари Харесай

Президентът Радев: Заветите на Васил Левски са още по-силни, когато сме извън пределите на родината

Почитането на паметта на Васил Левски сближава още повече народите на България и Кипър. Апостола на свободата е част от България, от нейното минало, настояще и бъдеще. Заветите му са още по-силни, когато сме надалеч от родината. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден взе участие в гала по откриването на улица с името на Васил Левски в Лакатамия, Никозия, оповестяват от президентството. Държавният глава Румен Радев е на двудневно посещаване в Република Кипър по покана на своя сътрудник Никос Анастасиадис.

На церемонията участваха десетки представители на българската общественост и жители на Кипър, живели в нашата страна. Президентът се обърна към българите в Кипър с думи на признателност за това, че съхраняват българските полезности, език и просвета и отвън рамките на родината.

Румен Радев изрази признателността на българската страна към кмета на Лакатамия Фотула Хаджипапа и общинския съвет за опцията да бъде почетена паметта на героя на българското освободително придвижване Васил Левски в кипърската столица.

По-рано денем президентът се срещна с Негово Блаженство архиепископа на Кипър Хрисостомос II. На срещата Румен Радев открои значимата обществена роля на Кипърската православна черква в обществото, както и като православна институция, която поддържа положителни връзки с други християнски църкви и разнообразни вероизповедания.

“Ако църквата е разграничена, няма по какъв начин народът да бъде единен. Когато политиците позволяват неточности и разделят обществото, тъкмо тогава вярата и църквата би трябвало да върнат единството ”, сподели президентът и срещна Архиепископ Хрисостомос II с традициите на спокойно общуване на разнообразни вероизповедания в нашата страна. “Това е доказателство, че нашата източноправославна черква е толерантна и е образец за останалите ”, сподели президентът.

Държавният глава Румен Радев подари на Негово Блаженство Архиепископ Хрисостомос II копие на “История славянобългарска ” като знак на основната роля, която християнската религия има за построяването на българското съзнание и съхранението на българския език и история.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР