Почистването на дома ви може да стане лесно и приятно

...
Почистването на дома ви може да стане лесно и приятно
Коментари Харесай

8 хитринки как да почистите дома си без скъпи препарати и химикали

Почистването на дома ви може да стане елементарно и прелестно – без скъпи препарати и химикали. Да стартираме с банята: в случай че в нея са се появили петна от наслойка по облицовъчните плочки, то направете си разтвор от винен оцет (слаба киселина) и сода за самун (слаба основа). Изсипете от разтвора върху ръждивите места и след 7 – 8 минути стоманеният окис ще изчезне при химичното си взаимоотношение с двете съставки. Тогава изплаквате щедро с вода и подсушавате плочките със суха хавлиена забрадка.

В случай, че сред фугите на плочките установите някакви замърсяващи петна или мухъл под вратата, то потопете мокра четка за зъби в примес от сода за самун и лимон (също с киселинни свойства) и търкайте, търкайте посред плочите и ръбовете на вратата, до момента в който не залъщят чисти. След това изплакнете щедро с вода. Редно е по този начин третираните повърхности да чистите постоянно – всяка седмица – посредством търкането им с половин лимон и 15-минутен престой, след което ги изплакнете с вода и подсушете.

Да преминем в този момент към кухнята. За да премахнете мазнотиите и техните миризми от стъклото на фурната на готварската ви печка, то следва да смесите ½ ч. чаша вода с съдържимост към 200 мл, с 1 ч. чаша мощно съсредоточен разтвор на сода за самун. Така получената течност нанасяте върху стъклото и след 15-ина минути го изплаквате усърдно и подсушавате грижливо с чиста и мека хавлиена забрадка.

Ако и към колелата на готварската печка са се образували зони от мазнини и други отлагания, то цялостните спрей-бутилка с бял дестилиран оцет и пръскате отмерено върху нечистите места и – без да търкате, изчаквате 15 минути, след което напряко избърсвате със суха забрадка.

Идва ред на хладилника – измивате го усърдно с разтвор още веднъж на лимонен сок и сода за самун и по този начин премахвате освен замърсяванията по пластмасовите и стъклените отделения, само че и неприятните миризми, предавани от тях. А по какъв начин да постъпите, в случай че желаете кухненската ви дъска да стане като нова? Разрязвате на две един лимон и с едната половина натъквате усърдно работната повърхнина на дъската и я поръсвате с едра готварска сол. След 10-ина минути отстранявате солта с втората половина на лимона, прилагайки единствено лек натиск; изплаквате с топла вода.

Идва ред на многочислените прозорци вкъщи ви. Най-ефективният метод да ги почистите се състои в измиването им с воден разтвор на амоняк, където на 10 елементи вода се пада 1 част амоняк.

Следва подсушаване на стъклата с микрофибърна забрадка или намачкани части от вестници, с цел да не остават следи от амоняк по стъклата. Друг метод е да употребявате недопечен картоф: разрежете го на половина и търкайте с половинките стъклата, след което отстранете картофения сок благодарение на чиста забрадка.

А в случай че подът вкъщи ви се състои от дървени дъски, то ги третирайте с 25%-ен разтвор на винен оцет,за да ги почистите. Същото важи и в случай че подът е с плочки, само че тогава използвайте гореща вода.

Достигнахме до килимите – те се замърсяват най-вече. За да ги изчистите от петна и мръсотии, то следва да поръсите нечистите площи със сода за самун и царевично брашно. След 15 минути пуснете прахосмукачка, с цел да отстраните сместа. Други потребни „ хитринки “, които да улеснят живота ви, вижте в приложеното видео. Уважаеми домакини, надяваме се, че ще употребявате гореизложените почистващи начини, с цел да заблести жилището ви от непорочност!

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР