Почина писателят Милан Кундера, съобщиха световните осведомителни агенции.Авторът на Непосилната

...
Почина писателят Милан Кундера, съобщиха световните осведомителни агенции.Авторът на Непосилната
Коментари Харесай

Почина световноизвестният писател Милан Кундера

Почина писателят Милан Кундера, оповестиха международните информационни организации.

Авторът на " Непосилната лекост на битието " е умрял на 94 години, заяви чешката библиотека, в която е персоналната сбирка на писателя. " Милан Кундера умря през вчерашния ден в Париж след дълго боледуване ", сподели Анна Мразова, говорителка на Моравската библиотека.

Breaking News: Milan Kundera, the author of “The Unbearable Lightness of Being ” and a Communist Party outcast in Czechoslovakia, died at 94.
— The New York Times (@nytimes)
Кундера е роден в чешкия град Бърно, само че емигрира във Франция през 1975 година, откакто подлага на критика остро руското навлизане в Чехословакия през 1968 година Печели самопризнание за стила си и представянето на тематики и характери, които се движат сред всекидневния живот и възвишения свят на концепциите.

Кундера рядко даваше изявленията, тъй като бе уверен, че писателите приказват посредством своето творчество.

Първият му разказ " Шегата " -  ядовит портрет на чехословашкия комунистически режим, е оповестен през 1967 година Той е първата стъпка по пътя на Кундера от партиен член до отстъпник заточеник. През 1976 година той споделя пред френския в. " Монд ", че определянето на творбите му като политически е опростенческо и замъглява същинския им смисъл.

Кундера бе известен измежду читателите в западните страни и поради антисъветските си възгледи, и поради еротиката, преминаваща в доста от творбите му.

Milan Kundera: The Unbearable Lightness of Being author dies aged 94
— The Guardian (@guardian)
" Ако някой ми беше споделил, когато бях момче: един ден ще видиш по какъв начин страната ти изчезва, щях да помисля, че това са нелепости, не можех да си го показва. Човек знае, че е смъртен, само че приема за даденост, че страната му има нещо като безконечен живот " , сподели писателят пред Филип Рот в изявление за " Ню Йорк таймс " през 1980 година, година, преди да стане натурализиран френски жител, съобщи Асошиейтед прес.

През 1989 година Кадифената гражданска война изтласка от власт комунистите и родината на Кундера се прероди в Чешка република, само че тогава към този момент той бе почнал нов живот в апартамент на Левия бряг на Сена. Той се връща в Чехия рядко и тайно, даже и след рухването на Желязната завеса. Последните му произведения, писани на френски език, не са преведени на чешки. " Непосилната лекост на битието ", който му носи доста популярност и е екранизиран през 1988 година, е публикуван в Чехия едвам през 2006 година, въпреки да е наличен на чешки език от 1985 с помощта на съотечественик, основал издателство в заточение в Канада. Романът оглавява класацията за бестселъри седмици наред и на идната година носи на Кундера Държавната премия за литература.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР