Почина първият изпълнител на Бургаски вечери“ Симеон Събев-Монката. Отиде си

...
Почина първият изпълнител на Бургаски вечери“ Симеон Събев-Монката. Отиде си
Коментари Харесай

Почина първият изпълнител на „Бургаски вечери“ Симеон Събев-Монката

Почина първият реализатор на „ Бургаски вечери “ Симеон Събев-Монката. Отиде си от този свят първият реализатор на една от най-обичаните български известни песни „ Бургаски вечери “, а неофициалният химн на морския град е тръгнал от Созопол, разкри фамозният композитор Стефан Диомов.

„ Премиерата на песента е била на абитуриентски бал в къмпинг Каваците през 1971 година, а първият ѝ реализатор е Симеон Събев-Монката, който загубихме тази седмица “, добави маестрото.

Събев е роден през 1949 година и от дребен е в инвалидна количка, защото страда от детски паралич. Като младеж стартира да пее доста сполучливо френски и италиански шлагери, а при започване на 70-те се основава известната край морето група „ Корали “, чийто солист е таман Монката.

ПЪРВАТА ЛЮБОВ И ПЪРВОТО ДЕТЕ

Пеят по разнообразни забави и празници с огромен триумф. През 1971 година се влюбва в момиче от чешки генезис, което по-късно става негова брачна половинка, ражда му се дъщеричка Симона, имат към този момент и две внучета. Оттогава заживява в Прага, където е и заровен, само че в никакъв случай не не помни България и всяко лято се връща в родния Бургас.

„ Последната ни среща беше предишното лято. Винаги се събирахме една група другари от „ Тоника “ и „ Корали “ и пеехме с една остаряла китара обичаните си български и италиански песни със сълзи на очи. Често канех Монката в моите концерти, защото пееше доста въодушевено “, показа Стефан Диомов.

Симеон Събев пристигна от Прага за юбилейния концерт на Гого за 60-годишнината му през 2009 година
За мен той е несбъднат гений и доста експерти биха могли да му завидят на неговите пламенни възторжени осъществявания. Изключително безрезервен, ухилен и мил човек, огромен наивник, горделив човек – в никакъв случай не се оплакваше “, описа още бургаския композитор и аранжор на именитите групи „ Тоника Сухопътни войски “, „ Тоника “ и „ Домино “.

ЛИРИКА
През 2008 година незабравимият Гого Найденов издаде най-хубавите песни на „ Корали “, изпълнени от „ Фамилия Тоника “. Към диска има брошура за историята на именитата групировка, а ето какво написа в нея за песента: „ Окуражен от триумфа, Кити (Иван Коларов) скоро пристигна с втора ария, „ Бургаски вечери “.

Беше се свързал с никому незнаен до тогава саморасъл бургаски стихотворец, Иван Ванев, чиято поезия бе родила простичка и в това време с мощна притегателна мощ мелодия. Неслучайно тя се популяризира из цяла България, неслучайно тя звучи към този момент десетки години по естради и концерти, неслучайно тя е включена в репертоара на повече от дузина известни реализатори.

И е изцяло закономерно тя да бъде определена за химн на Бургас. Още при първото ѝ показване пред аудитория напролет на 1966 песента стана шлагер измежду бургаската юноша. Монката, първият реализатор на песента, праволинейно жънеше бурни овации при всяко осъществяване, по този начин, както го приветстваха и за песните на Адамо, Саша Дистел и Патриция Карли. Какво по-голямо самопризнание за двамата създатели, най-малко в оня некомерсиален и немеркантилен свят “.

КОРАЛИ
През пролетта на 1965 година в Техникума по индустриална химия в Бургас са образувани не една, а две китарни групи по модела на „ Бийтълс “. Скоро обаче се сплотяват в една групировка. След къси диспути за името ѝ единомислещо се приема предлагането на Тошко (Тодор Цветков), „ Корали “, и по този начин той се трансформира в неин кръстник.

Изборът се оказва сполучлив, тъй като както кораловият риф се гради от голям брой генерации, които стъпват на предходните и градят по-нагоре, по този начин и този. Бургаски музикален феномен претърпява няколко следващи издания.

Хронологически първото издание на групата включва: Кити (Иван Коларов) – соло китара, Дики (Иван Даракчиев) – бас китара, Томи (Тома Томов) – темп китара, Вили (Велихриз Неделчев) – барабани, Гого (Георги Найденов) – вокал, Монката (Симеон Събев) – вокал.

СБОГОМ, ПРИЯТЕЛЮ!
Първата лична комбинация на „ Корали “ е написана през зимата 1965/1966 и се назовава „ Бургаско момче “. „ Беше малко необичайно да се включи в репертоара посред шлагерите на „ Бийтълс “, „ Роулинг Стоунс “, Елвис и Адамо, само че въпреки всичко за всичко си има първи път.

Освен това песента беше на понятен език, за разлика от всички други, чиито текстове дори музикантите много нищожно разбираха. Последваха и други песни, а през лятото на 1967-а групата стартира да се готви за професионална кариера, подведена от заричане за отсрочване на донаборниците от военна работа, в случай че стартират неотложно работа в НХК, което изискване те извършиха с удоволствие.

Радостта бе за малко, есента пристигна дружно с повиквателните, а по този начин се стигна и до раздялата с първото потомство „ Корали “. На 12 септември вечерта всички изпратиха Дики на гарата с новата ария, която Кити и Тошко бяха основали същия ден за случая, „ Сбогом, приятелю “.

Оттогава тя се трансформира в част от ритуала на групата – всяко събиране, всяко посрещане или изпращане наложително включва най-малко едно нейно осъществяване “, написа още в книгата за „ Корали “.

Източник: Телеграф

Още вести четете в: Живот За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР