Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава вестник Сега. На

...
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава вестник Сега. На
Коментари Харесай

Отиде си поетесата Миряна Башева

Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, оповестява вестник " Сега ". На необятната аудитория тя беше позната като " Поетесата на галактическата деликатност ". Башева е създател на десетки песни по нейни стихове. Поетесата е издъхнала в съня си.
Миряна Башева е родена на 11 февруари 1947 година в София. Дъщеря е на Иван Башев, външен министър на България в държавните управления на Тодор Живков и Станко Тодоров (1962 – 1971). Учи в британска гимназия, след което следва британска лингвистика в Софийския държавен университет, само че не се дипломира.
Прописва стихове на 23-годишна възраст. Характерна специфичност на нейните стихове е истинската мисъл и мелодичността. Ето за какво не е инцидентно, че Миряна Башева става издирван създател на текстове на известни песни. Автор е на текстове за песни по музика на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел, Валди Тотев и други Песните ѝ са изпълнявани от доста звезди на българската сцена. Стиховете ѝ са преведени на доста европейски езици.
През 1979 година написа стиховете към кино лентата „ Войната на таралежите “ на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева написа и сюжета на игралния филм „ Последни стремежи “ (1983 г.) и на няколко документални кино лентата на същия режисьор.
Има включени стихове в антология с българска лирика излязла в Съединени американски щати – антологията „ Глина и звезда – модерни български поети “ (1992), готова за щемпел от българския стихотворец и преводач Георги Белев, дружно с Lisa Sapinkop. По-късно се отдава на журналистическа работа.
Поклон пред паметта й!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР