Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к "Сега". Тя

...
Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, съобщава в-к "Сега". Тя
Коментари Харесай

Отиде си голямата Миряна Башева

Почина обичаната българска поетеса Миряна Башева, оповестява вестник "Сега ". Тя е издъхнала в съня си.

На необятната аудитория Башева беше позната като "Поетесата на галактическата деликатност ". Десетки са песните по нейни стихове, които и през днешния ден хората припяват - в множеството случаи, без да знаят кой е създателят на текста.

Поетесата е родена на 11 февруари 1947 година в София. Дъщеря е на Иван Башев, външен министър на България в държавните управления на Тодор Живков и Станко Тодоров (1962 – 1971). Учи в британска гимназия, след което следва британска лингвистика в Софийския държавен университет, само че не се дипломира.

Прописва стихове относително късно (23 – 24-годишна). Характерна специфичност на нейните стихове е истинската мисъл и мелодичността. Ето за какво не е инцидентно, че Миряна Башева става издирван създател на текстове на известни песни. Автор е на текстове за песни по музика на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел, Валди Тотев и други Песните ѝ са изпълнявани от доста звезди на българската сцена. Стиховете ѝ са преведени на доста европейски езици.

През 1979 година написа стиховете към кино лентата „ Войната на таралежите “ на Иванка Гръбчева. По покана на Рангел Вълчанов Башева написа и сюжета на игралния филм „ Последни стремежи “ (1983 г.) и на няколко документални кино лентата на същия режисьор.

Има включени стихове в антология с българска лирика излязла в Съединени американски щати – антологията „ Глина и звезда – модерни български поети “ (1992), готова за щемпел от българския стихотворец и преводач Георги Белев, дружно с Lisa Sapinkop.

По-късно се отдава на журналистическа работа.

Поклонението ще се състои в сряда, 15 юли, от 11.30 ч. в Ритуалната зала на Централни гробища.

Почина Енио Мориконе
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР