Почина началникът на съветското нелегално разузнаване на КГБ на СССР

...
Почина началникът на съветското нелегално разузнаване на КГБ на СССР
Коментари Харесай

Почина легендарният разузнавач от КГБ и създател на спецчастите "Вимпел" Юрий Дроздов

Почина началникът на руското незаконно разузнаване на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики, създателят на подразделението на специфичните елементи „ Вимпел ” Юрий Дроздов. Това оповестиха от Службата за външно разузнаване на Русия. Дроздов е затворил очи вечно на 92 години.   „ На 21 юни 2017 година ни напусна именитият шеф на отечественото незаконно разузнаване, деец от Великата отечествена война военачалник - майор в оставка Юрий Иванович Дроздов”, обявиха от пресслужбата.

Дроздов е роден в семейство на военни на 19 септември 1925 година в Минск. През 1979 година е назначен на длъжността шеф на незаконното разузнаване. Този пост той заема до 1991 година.

Ветеранът от специфичните елементи „ Вимпел” Лев Королков описа, че е работил под началството на Дроздов. По думите му, той е бил същински експерт, отличен шеф, който се грижел за своите подчинени. „ Това е голяма загуба. Много пъти съм се засичал с него, работили сме по линията на това ръководство, което той оглавяваше. Също сме се засичали по време на афганистанските събития. Много добре го познавах, учих с един от синовете му в Академията за външно разузнаване. Като всеки човек, претърпял войната, той знаеше цената на живота, в това число и тази на своите подчинени. Беше незабравим началник, същински родолюбец на нашата страна”, описа Королков.

Королков означи още, че Дроздов е продължавал да работи до самия си край. По думите му, Дроздов няма равни измежду днешните експерти.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР