Почина известният художник Емил Марков, който беше дългогодишен преподавател по

...
Почина известният художник Емил Марков, който беше дългогодишен преподавател по
Коментари Харесай

Тъжна вест! Почина известен пловдивски художник СНИМКИ

Почина известният художник Емил Марков, който беше дълготраен учител по специфичните предмети " Графика " и " Рисуване " в НХГ " Цанко Лавренов ". Тъжната новина оповестиха от образователното заведение.



" За един добър другар и сътрудник!
За един безрезервен учител!
За един изобретателен създател!
Думите не стигат!

Земята се оказа тясна за безграничния му гений! Отправи се към Вечността, без да си вземе довиждане, оставяйки парченце от себе си във всеки от нас! От през днешния ден ще подрежда своите изложения в небесната изложба на увековечаването!

Емил Марков беше създател с различим почерк, с прецизна техника и с новаторски взор върху изкуството. Той беше предан в преподавателската си работа и обичаше своите възпитаници.
Ще го помним! Ще го пазим в душите си! Ще продължим делото му!
Поклон пред светлата му памет! ", написаха от екипа на Национална художествена гимназия " Цанко Лавренов ".



Художникът Емил Марков е роден на 5 февруари 1949 година в град Враца. През 1979 година приключва компетентност " Графика " в Национална художествена академия „ Николай Павлович” – София.

Носител е на национална премия за графика и е бил куратор на изложбите " 15 x 5 " на Дружество на пловдивските художници. Участвал е в интернационален конкурс за графика – Биела, Италия, в общи национални и районни експозиции и пленери по статуя

. В креативната си биография има седем независими изложения в страната и в Eвропа. Емил Марков е художник с различим жанр, чиито произведения са владеене на галерии и колекционери в Мароко, Съединени американски щати, Германия, Франция и Англия.



Произведенията на Емил Марков са премислени, естетически издържани и професионално изпълнени. Творчеството му се отличава с присъщ жанр и авторско пресъздаване на действителността посредством изпробване с разнообразни графични и живописни техники.

Последните му произведения включват точно създадени рисунки с графичен материал, които изпъкват върху декоративно положени цветни петна, а в допълнение колажираните повърхности и облици обогатяват композициите с релефното си влияние.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР