Почина Борислав Чакринов, театрален режисьор и директор на Бургаския драматичен

...
Почина Борислав Чакринов, театрален режисьор и директор на Бургаския драматичен
Коментари Харесай

Почина големият театрален режисьор Борислав Чакринов

Почина Борислав Чакринов, сценичен режисьор и шеф на Бургаския трагичен спектакъл „ Адриана Будевска “, заяви Министерството на културата на страницата си във Фейсбук.
Прочетете още
Роден на 25 януари 1961 година в Плевен, Борислав Чакринов приключва театрална постановка във ВИТИЗ „ Кръстьо Сарафов “ през 1985 година

Бил е режисьор и шеф на Драматичен спектакъл „ Стефан Киров ” – Сливен. След това работи в Театър „ София ” (1988 – 1990 г.). От 1990г. до 1993 година е шеф на МГТ „ Зад канала “. От 1998 година до през днешния ден работи в Драматичен спектакъл „ Адриана Будевска “ – Бургас изначало като режисьор, а след това поема и неговото управление.

На сцената на Бургаския спектакъл Чакринов основава някои от най-хубавите си постановки – „ Кралят умира “ от Йонеско, „ Смъртта на комерсиалният пасажер “ от Артър Милър с присъединяване на Йосиф Сърчаджиев, „ Бащата “ от Стриндберг, „ Двамата веронци “ и „ Както ви харесва “ на Шекспир, „ Чичовци ” по Иван Вазов, „ Големанов “ от Ст.Л. Костов, „ Когато гръм удари “ от П. К. Яворов.

Поставил е над 120 спектакъла на съвсем всички театрални подиуми в България. Създавал е спектакли също в Москва, Санкт Петербург и Саратов.

През 1999 година слага началото на Международния сценичен фестивал „ На брега “, който през годините се трансформира в една от емблемите на културния живот в Бургас. В другите издания на фестивала гостуват едни от най-изтъкнатите имена в областта на театралното изкуство у нас и в чужбина. На сцената на Бургаския спектакъл са показани популярни театрални спектакли. Всичко това трансформира фестивала в едно от най-очакваните есенни събития в Бургас, напомня 24 часа.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР