Почина Белият Нелсън Мандела, който прекара 28г. в титовите лагериНа

...
Почина Белият Нелсън Мандела, който прекара 28г. в титовите лагериНа
Коментари Харесай

Почина Белият Нелсън Мандела, който прекара 28г. в титовите лагери
Почина Белият Нелсън Мандела, който прекара 28г. в титовите лагери
На 82 години умря Адем Демачи, един от най-известните дисиденти от времето на югославския деспот Йосип Броз Тито.

Демачи прекара 28 години ат живота си в жестоките лагери на югодиктатора. Адем Демачи бе именуван "Белият /косовският/ Нелсън Мандела". Той е умрял през днешния ден след обяд в дома си в Прищина.

"Днес умря нашият преподавател. Човекът, който прекара 28 години в сръбските затвори. Той ни напусна, само че неговото дело, ще остане вечно и ще се помни векове", сподели ръководителят на Народното събрание Джавит Халити.

След като излиза от пандиза през 1990 години Адем Демачи членуваше в няколко политически обединения. По време на войната в Косово той бе политическият представител на Армията за избавление на Косово.

През 1991 година той получи премията "Андрей Сахаров" на Европейския парламент. Роденият в Прищина през 1936 година Демачи постоянно повтаряше, че "свободата на словото е главното изискване за съществуването на една демокрация". "Без независимост на словото не може да има разговор, а без разговор не може да бъде открита истината, а без истината не може да има прогрес", повтаряше Балканският Мандела.

Адем Демачи бе неведнъж преследван, малтретиран и задържан от злокобната Държавна сигурност на Тито заради отбраната на правата на етническите албанци в Косово. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР