Почина американският актьор Мартин Ландау, носител на "Оскар", предадоха Асошиейтед

...
Почина американският актьор Мартин Ландау, носител на "Оскар", предадоха Асошиейтед
Коментари Харесай

Почина носителят на "Оскар" Мартин Ландау

Почина американският артист Мартин Ландау, притежател на "Оскар ", предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, като се позоваха на неговия сътрудник.

Ландау е умрял на 89-годишна възраст в болница в Лос Анджелис вследствие на "неочаквани затруднения ". Не бе конкретизирано какви тъкмо здравословни проблеми е имал роденият в Ню Йорк артист.

Ландау печели "Оскар " за най-хубав артист в поддържаща роля през 1995 година за превъплъщението си в Бела Лугоши (американски артист от маджарски генезис, който играе във филми на ужасите, в това число граф Дракула в едноименния автентичен филм) във кино лентата "Ед Уд " (1994 г.).

Той става известен в края на 60-те години на предишния век с телевизионния сериал "Мисията невъзможна ", който му носи две награди "Златен глобус ". Ландау получава звезда в Алеята на славата в Холивуд.

Любопитно е, че той отхвърля роля, която е можело да му обезпечи статут на суперзвезда - тази на мистър Спок в паметната поредност "Стар Трек ".

Превъплъщаването в "герой без страсти би ме подлудило. Щеше да би трябвало да ме подложат на лоботомия ", изясни по-късно Ландау отхвърли си да изиграе ролята на получовека, полусъщество от планетата Вулкан, опитващ се да се освободи от каквито и да било страсти.

В резултат ролята на мистър Спок и съпътстващата я непреходна популярност остават за Ленард Нимой. По подигравка на ориста Нимой сменя Ландау и в сериала "Мисията невъзможна ".

След като излиза от поредицата, кариерата му изпада в застой. Ландау още веднъж се връща под светлината на прожекторите с кино лентата на Франсис Форд Копола от 1988 година "Мечтата на Тъкър ", който му носи първата номинация за "Оскар ". Той още веднъж е номиниран за най-престижната кинонаграда още на идната година за кино лентата на Уди Алън "Престъпления и провинения ".

В последна сметка Ландау печели "Оскар " при третата си номинация, през 1995 година Той е награден за ролята си на остарелия Бела Лугоши, болен и наркозависим, който е заставен да се снима във филм на считания от мнозина за най-лош режисьор в историята на Холивуд Ед Уд единствено с цел да може да си заплаща сметките.

Ландау е женен за актрисата Барбара Бейн, с която се развежда през 1993 година Те имат две дъщери.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР