Почетният знак на президента Румен Радев беше връчен тази вечер

...
Почетният знак на президента Румен Радев беше връчен тази вечер
Коментари Харесай

Почетният знак на президента беше връчен на 134- СУ Димчо Дебелянов - ORT School

Почетният знак на президента Румен Радев беше връчен довечера на 134-о Средно учебно заведение " Димчо Дебелянов " - ORT School на тържествения юбилеен концерт в зала " Тържествена " на Военната академия " Георги С. Раковски ".

 

С юбилеен концерт единственото държавно учебно заведение с проучване на иврит - 134-о Средно учебно заведение " Димчо Дебелянов " - ORT School, довечера означи няколко значими годишнини. Те са свързани със 130 години от основаването на учебното заведение, със 110 години от построяването на актуалната постройка, с 65 години под името Димчо Дебелянов и с 30 години от проучването на иврит в него.

 

Почетният знак на президента се връчва във връзка 130 години от откриването на 134-о Средно учебно заведение " Димчо Дебелянов " - ORT School, за постигнатите високи резултати в просветителната подготовка и за чуждоезиковото образование на генерации възпитаници, както за неговия принос за образуването на актуалната просветителна система в България. На церемонията участва вицепрезидентът Илияна Йотова, а Почетният знак на президента беше получен от шефа на 134-о Средно учебно заведение " Димчо Дебелянов " - ORT School Весела Палдъмова-Ковачева.

 

Илияна Йотова сподели, че ще направи още един подарък на шефа на 134-о учебно заведение и напомни, че единствено преди един месец тя и екипът ѝ, от името на президентската институция, проведоха първия по рода си огромен конгрес, отдаден на българския език и на нашата кирилица, на която през днешния ден пишат над 300 милиона индивида по света.

 

" Чудихме се какъв да бъде знакът на този конгрес, който ще бъде непрекъснато настоящ, коя да е буквичката от Кирилската писменост, която най-вече да харесваме и най-вече да обичаме. И изборът падна върху буквата " Б ", тъй като тази графика и тази писмен знак я няма в нито една графична система - нито в гръцката, нито в латинската, и тъй като " Б " значи България, значи Бог, благополучие и благодаря. Означава и нещо доста значимо - будител, а създателят на тази писмен знак е създател и на българския герб - Кирил Гогов. Графиката на буквата сме взели от един от най-древните, открити в нашите земи старобългарски ръкописи ", сподели Йотова.

 

Тази вечер буквичката ще закача на ревера на госпожа Ковачева - един от актуалните български будители, акцентира вицепрезидентът Илияна Йотова.  

 

Днес честваме огромен празник - 130 години на едно отлично българско учебно заведение, само че и 110 години от момента, в който то има и собствен дом, както и 30 години, откогато в учебното заведение се учи един от най-древните езици - иврит, сподели вицепрезидентът. Тя означи, че всички, които са приключили учебното заведение, постоянно ще помнят постройката, класните стаи, коридорите, и най-важното - своите другари и преподаватели. В това учебно заведение се учи един от най-трудните езици, за който споделят, че е основан 13 века преди нашето летоброене и легендите описват, че на този език са имали привилегията да приказват единствено мъдреците, сподели Илияна Йотова. И добави, че учениците освен учат този античен език, само че се учат на добродетели, да бъдат положителни хора и експерти, и най-важното - възпламеняват пламъка на познанието.

 

Това учебно заведение носи и нещо друго, друго - един нравствен мост, сред минало, настоящо време и бъдеще. Мост, който е извънредно здрав, тъй като с изключение на знанието, познанието, образованието, децата се учат и на нещо още по-важно - да бъдат положителни едни към други, учат се на приемливост, на почитание, на това да познаваш и по едно и също време с това да уважаваш културата на други етнически групи и общности. 

 

Вицепрезидентът Йотова означи, че неотдавна е била в Израел и в Йерусалим е било сложено началото на отбелязването на една доста огромна годишнина. Следващата година, през март, България ще означи 80 години от една доста светла дата - от 1943 година, в тези най-мрачни за човечеството години българската страна съумя да избави своите 48 000 евреи, по този начин, както не го направи нито една друга страна в Европа. Съжаляваме и за тези, които не можахме да спасим, сподели Илияна Йотова.

 

Тя се обърна и към управлението на 134-о Средно учебно заведение " Димчо Дебелянов ", като акцентира, че " вършат чудеса ", развиват учебното заведение и то е притегателно място за доста младежи, дори не съумяват да вземат всички, които биха желали да учат в това прелестно българско учебно заведение.

 

Вицепрезидентът пожела на учениците да са почтени за своя патрон Димчо Дебелянов - един от най-нежните поети, оставил ни такива стихове, които положителни преводачи се затрудняват да преведат на други езици. Тя поздрави и родителите на учениците, и им пожела да се радват на достиженията на своите деца.

 

Заместник-министърът на образованието и науката Надя Младенова също поздрави управлението, учителите и учениците за празника им. Тя съобщи приветствен адрес на шефа на 134-о Средно учебно заведение от служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, както и връчи Почетния знак на Министерството на образованието и науката.

 

На юбилейния концерт на учебното заведение участваха също ръководителят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Красимир Вълчев, ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, Веред Елрон - културно аташе в посолството на Държавата Израел в България, Габриел Хортес - политически секретар към посолството на Съединени американски щати, Владимир Дрибински - програмен шеф на World ORT, която е най-голямата еврейска просветителна организация, заместник-министърът на туризма Мариела Модева, Светлана Ломева - изпълнителен шеф на Асоциацията за развиване на София, Малина Едрева - общински консултант, ръководителят на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева, ръководителят на Синдиката " Образование " към КТ " Подкрепа " Юлиян Петров, доцент Михаил Груев - ръководител на Държавната организация " Архиви ", Цветан Цветков - ръководител на Сметната палата, Роберт Джераси - ръководител на Националния съвет на религиозните общности в България.

 

В залата беше и Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България.

 

На концерта възпитаници извършиха стихове на своя патрон - Димчо Дебелянов, както пяха песни на български език и на иврит, а гимнастичките на учебното заведение показаха свои съчетания с топка и обръч.

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР