Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за в-к

...
Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде интервю за в-к
Коментари Харесай

Пената: Аз в ложата съм спокоен. Жеков реагира нападателите, а Якимов марширува

Почетният президент на ЦСКА Димитър Пенев даде изявление за вестник " Тема спорт ". Ето какво сподели Стратега в последния ден от 2020 година:

Г-н Пенев, по какъв начин сте и каква 2020 година изпращате в персонален проект?

- Животът ми е обвързван с футбола и със фамилията ми - с внучката, с правнучката ми. Мисълта ми постоянно е към тях, само че не мога да прекъсна и футболните пътеки от предишното. ЦСКА, у дома, до Мировяне, от време на време и изявленията за вас, медиите.

Кой беше най-хубавият миг за вас през 2020-а?

- Миговете със фамилията. Мачове също навестявам постоянно, господин Ганчев обръща съществено внимание на по-старите футболисти - Якимов, Жеков, Пламен Марков, Велинов... постоянно сме поканени да пътуваме с тима на интернационалните срещи. Не пропущам мач и на " Армията ", или " Васил Левски ".

Каква беше годината на ЦСКА през вашия взор?

- От една страна, имаше компликации към пандемията. От друга - промяна на треньорите се наложи на два пъти. Не оставаше време като че ли да опознаят играчите, да ги напаснат към своята скица. Предшественикът употребява една тактичност, след това идва другият, въртят се футболисти на постовете. Това е тежест върху треньора, а почитателите желаят незабавно резултати. Но последните мачове ни дадоха вяра и религия, че ЦСКА потегля напред. Дано възходът продължи и идната година. Титлата и купата даже не ги разясня, само че името на клуба ангажира и изисква доста. Дано Бруно Акрапович успее да съобщи своите мисли на отбора, само че ще би трябвало и време. Важни ще са характерът, обединяването, взаимоотношенията вътре, " безмълвното овчарче " да изчезне от тима, да се построи колектив.

Намери ли ЦСКА своя треньор в лицето на Бруно Акрапович?

- Това е въпрос и на късмет. Понякога има слаби мачове, само че добър резултат. Треньорските промени въздействат върху играчите и подготвителния развой - завъртат се титуляри, запаси, въпреки всичко има конкуренция. В ЦСКА процентът чужденци е огромен и някои демонстрират качествата си по-бавно или прегарят, там е алтернативата по какъв начин да се построи по-силен тим. При Акрапович се вижда, че има прогрес - това е плод на неговата работа и екипа му, какви задания слага и така нататък Ако отборът върви добре, той също израства, добива по-голямо самочувствие, по-рядко го " привиква " управлението. От него и помощниците зависи да няма нерешителност, разделяне на двойки или тройки, тъй като това пречи.

Какво промени Акрапович в ЦСКА, научи ли играчите на армейски дух и нрав?

- Има смяна и на схемата, и при обособени състезатели в функциите им на терена. Работата с Али Coy си личи, функционалностите му са по-прецизирани, а преди той сновеше на всички места - беше и в средата, и напред, и най-после нямаше сили да бележи. Акрапович се потвърди като треньор у нас, би трябвало му единствено време, с цел да съчетае " материала " в ЦСКА, с цел да удостовери престижа си, както и този на клуба. И отборът да печели точките с добра игра. ЦСКА е име, в което всички би трябвало да се утвърждават. През последните години много разправии се натрупаха - ще има или не стадион, другият клуб ЦСКА ли е, държавно управление и кметство се намесват, тези неща отклоняват клуба от верния му път. За мен персонално към този момент втора година нямаме ръководство на Футболния съюз. Говорим за конгрес, има назначени заместници, само че не е същинско, с цел да се управлява по този метод шампионата. Кой ще носи отговорността за времето преди конгреса? Появяват се и разясняват самостоятелно някои от ръководителите, само че по кое време ще се избере непрекъснато управление? От там потеглят нещата. После по какъв начин да събереш мощен народен тим - най-трудното е това. Клубовете също би трябвало да оказват помощ и да построяват играчи. Иначе по български бит - треньорът е отговорен и " Довиждане ".

Да се върнем на ЦСКА - кой мач на отбора ще запомните през годината?

- Победата с добра игра над Рома, в Рим също направихме добър мач. И против Базел триумфът ще се помни, бях на стадиона. Но в някои дуели имаше моменти, когато тимът не действаше като една " машина ", ставаха пропуски и упреците бяха към Али Coy. А хората в полузащитата в действителност не изпълняваха дилемите си. В началото на сезона имаше рядкости, когато постепенно се изнасяше топката, бранителите си я подаваха единствено. Преди години такова знамение не е имало - ври и кипи пред противниковата врата. Това ми прави усещане. Горе в ложата съм спокоен, само че Жеков реагира на нападателите, Якимов " марширува ", до момента в който вкараме гол. Последните 2-3 мача си проличава към този момент, че има живец у футболистите и тактически, и в осъществяванията, което е работа на треньора. Щом си в ЦСКА, би трябвало да показваш качества.

Кой футболист на ЦСКА ви направи най-силно усещане?

- Младият капитан Антов. Има положителни качества и му искам още по-силни дуели да изнесе и да не се подвежда към момента, че е постигнал доста. Трябва да внимава и да слуша треньора. Вече е построен футболист. Аз съм работил на същата позиция като него, може да му дам съвещания (смее се). Виждаме се с него към тренировки и мачове. Пожелавам му да се утвърждава в ЦСКА.

Много или малко са 6 точки, с колкото изостава ЦСКА от Лудогорец? И оптимист ли сте за алена купа?

- Шест точки са много. Дано тимът преодолее изоставането и да зарадва почитателите. Ще зависи от единството на колектива и от качествата на играчите. През есента в ЦСКА в обособени мачове блеснат 2-3 фигури, а в идващия виждаш един и другите двама са се покрили " под някой чадър ". На " Армията " липсваше натискът, единствено пасове пред нашия пеналт.

Голямо име като Алън Пардю пристигна също в ЦСКА...

- Познаваме се, само че не съм контактувал толкоз с него, тъй като той работи по своите задания, които има от господин Ганчев. Не съм чувал да има вмешателство по отношение на треньорите, активността му е друга. Наблюдава нашите играчи, а паралелно и от другите тимове. Поздравяваме се с него преди и след мач, само че играта и тактиката не я разясняваме. Той си е експерт и няма за какво да му даваме остарели образци.

Срещате ли се и със притежателя Гриша Ганчев?

- Виждаме се постоянно, минавам през офиса. Ние се познаваме от дълго време. Той постоянно демонстрира внимание към ветераните - аз, Жеков, Велинов, Денев... Да е жив и здрав и да подобрим първия състав.

Коя е огромната цел пред ЦСКА следващата година?

- Стадионът. Всичко зависи от министерството на спорта, от държавното управление. Г-н Ганчев извърши всички точки, има ги скиците и проектите. Той е състезателен човек, оказва помощ и на доста други тимове в другите спортове. Винаги е бил прецизен, само че когато наранят клуба, естествено и той реагира, въпреки да го прави рядко. От 1963 година съм в ЦСКА, помня по какъв начин 65-а направиха остарелия стадион както е в този момент. Новите планове са предадени, нужно е ново и съвременно оборудване, само че последното " Да " още го няма. В тази пандемия и преди избори няма и кого да питаме.

И за край едно благопожелание за новата 2021 година...

- Най-вече здраве за всички и триумфи, футболистите да помнят, че и с дребни болки може да се изиграе цялостен мач, въпрос на темперамент и битка със зъби и нокти - и дано ЦСКА да изиграе добър полусезон. И едно благопожелание - старите хора във Футболния съюз да си изкарат бележниците и да извърнат нова, по-чиста страница.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР