Почернени родители на загинали в катастрофи младежи преместиха протеста си

...
Почернени родители на загинали в катастрофи младежи преместиха протеста си
Коментари Харесай

Почернена майка на загинал в катастрофа: Въпрос на време е на някой родител да не му издържат нервите

Почернени родители на починали в произшествия младежи реалокираха митинга си под прозорците на властта. Забиколени от полиция на емблематичния " Триъгълник на властта " сред Парламента, Министерския съвет и Президенството, те избраха първия работен ден на Народното събрание, с цел да ги видят и чуят. 

Неодавна част от тях се зарекоха пред " Фокус " да спрат с демонстрациите, тъй като не усещат поддръжката на обществото, само че и през днешния ден излязоха в памет на децата си и претенции за обективен развой. Преди по-малко от месец един от уредниците на демонстрацията, майката на починалия Васко Петя Иванова ни заяви, че тя и останалите осиротели родители са безпределно разочаровани от неналичието на гражданско общество и това, че на следващ техен митинг не получиха поддръжка от него в битката си за по-високи санкции и присъди за пияни и дрогирани водачи. 

Днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се спря за малко при нея и събралите близки на други починали на пътя деца и пое ангажимент в незабавен порядък да провежда желаната от тях среща с партийни водачи, министъра на правораздаването и основния прокурор, на която всички да седнат на една маса и да чуят какво имат да им кажат майките. Стоянов акцентира още веджъж, че съгласно него убийството на пътя от водач, който е използвал алкохол или опиати, следва да бъде съзнателно ликвидиране при възможен предумисъл и посочи, че ще продължава да отстоява мнението си. Вътрешният министър обърна внимание и родителите на убития Митко от Цалапица, които бяха на място, като ги увери, че сътрудниците му от системата не престават работата по случая и се надява скоро да има има развиване по следствието. 

Малко по-късно околните на убитите в произшествия получиха увещание от парламентаристи, че настояванията им за среща са сведени до министъра на правораздаването Атанас Славов и в границите на деня, ще станат ясни точните дата и час за нея. 

Майката на убитият на пътя Васко Петя Иванова сподели за " Фокус " за какво въпреки всичко още веднъж е на митинг и не може да си разреши да не продължи битката си: " Не може да си позволим паметта на децата ни да бъде забравена и да се водят просто една статистика, да се води ликвидиране по несъобразителност и да се смята за трагичен случай. Нашите деца имат имена, лица и не са единствено трагичен случай, нито ликвидиране по несъобразителност ", акцентира тя. 

" Ние няма да откажем, не поради друго, а с цел да спасим други деца. Не можеш да се качиш на автомобила пийнал, дрогиран, да настъпиш педала до дъно и да се води по несъобразителност. Политиците не престават да се вършат, че не ни виждат, че не ни чуват, за тях всичко е по-важно от живота на българските деца ", показа ни Петя. 

Тя смята спорадичната поява на депутати на техните митинги за следващ PR, замазване на очите и не има вяра в искреността им. 

" Призоваваме да се криминализира отводът за текст за алкохол и опиати още от първия път, да се вкара терминът " пътно ликвидиране ", държим да ни се дадат точни и ясни периоди за експертизи, кръвни проби. Ние сега ги чакаме с години - по две, три, четири години ги чакаме. Настояваме за точни и бързи процеси. Не може палач да седи на открито, не може с години да продължава да кара, тъй като шофьорските книжки не им се лишават, да имат повече права, в сравнение с убитите от тях ", възмущава се майката.  

Борбата за обективна присъда за килъра на момчето на Петя е в задънена улица, споделя тя. 

" На първия инстанция водачът е получил 12 години, с редуцирането - 8, на втора инстанция съдията реши, че убиството на три деца и двама инвалиди, макар многожеството нарушавания не е най-тежко нарушаване. 15 минути преди да убие Васко и още три деца, той е направил още три нарушавания, потвърдени със очевидци, само че това не било тежко закононарушение. Дадоха му четири години, с редуцирането - нула, трети месец чакаме решение на Върховен касационен съд. През това време килърът е на независимост, живее си живота, а ние сме всеки ден на гробищата. Справедливост няма. Затова просто разберете - въпрос на време е, на някой родител да не му устоят нервите. Не може нашите единствени деца да са по гробищата, а убийците да са се държат все едно нищо не се е случило. Продължават да си вървят по нощни заведения. Какво чакаме? Да убият още някой? ", попита риторично Петя. " С чисто новата си кола, която татко му е купил да удари и премаже още някой? Чак тогава ли да излезем и да питаме за какво не му е отнета книжката, за какво е на независимост, за какво не е бил спретнат, за какво три години чакаме решение на съда? ", продължи да пита тя.

" Ние към този момент се борим за живите деца, нашите ги няма. Но в края на краища, най-много нашите деца да не са си отишли на вятъра. Не ни правете убийци! Ние желаеме да отидем при нашите деца с чиста съвест. Искаме да отидем при децата ни с гордо вдигнати глави, за това че сме отстояли, че те не са починали на вятъра ", обърна се към обществото Петя Иванова. 

На митинга бяха близки и другари на починалите при зверската кастастрофа на бул. " Сливница " в София Ани и Явор.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР