Победителят в надпреварата за мястото на Борис Джонсън като следващ

...
Победителят в надпреварата за мястото на Борис Джонсън като следващ
Коментари Харесай

Предстои да бъде обявен новият министър-председател на Обединеното кралство

Победителят в конкуренцията за мястото на Борис Джонсън като идващ водач на ръководещата Консервативна партия и нов министър-председател на Обединеното кралство ще бъде разгласен в понеделник. Двамата кандидати са министърът на външните работи Лиз Тръс или някогашният финансов министър Риши Сунак.

Според последните социологически изследвания английският първи посланик се радва на голяма поддръжка измежду членовете на торите.

Очаква се във вторник Джонсън да произнесе прощална тирада и да разгласи оставката си пред кралицата, която по-късно публично ще назначи Тръс или Сунак за негов правоприемник. След това новият английски министър-председател ще сформира кабинет, само че Джонсън ще остане на поста си до привършване на предаването на властта.

Джонсън, който изведе партията си до безапелационна изборна победа през 2019 година и изведе Англия от Европейския съюз, се отдръпна от поста водач на консерваторите на 7 юли, откакто повече от 50 членове на Народното събрание подадоха оставка от държавното управление му в границите на 48 часа. Това стана след поредност от кавги с огромен публичен отзив, в т. ч. когато Джонсън нае за собствен заместник-шеф политик, упрекнат в полово принуждение, и след вътрешно следствие по-рано тази година, което откри, че чиновниците на кабинета - и самият министър-председател - постоянно са нарушавали личните си правила за обществено разграничаване по Ковид-19.

Но до момента в който съгласно изследване на YouGov единствено 25% от жителите имат позитивно мнение за него, Джонсън се радва на голяма известност в чужбина - в Украйна. Проучване от юни сподели, че английският министър председател е най-популярният задграничен водач в страната с 90% утвърждение, единствено с три пункта след украинския президент Владимир Зеленский.

Силен покровител на Киев, министър-председателят беше измежду първите западни водачи, които посетиха Украйна, откакто Москва стартира военната си атака в края на февруари. Правителството му отпусна към 2,3 милиарда паунда (2,8 милиарда долара) военна помощ на Киев, като се изключи че образова войските му и постанова наказания на Русия.

Той също по този начин упрекна Русия за рецесията с издръжката на живота в Обединеното кралство, като съобщи, че " плащаме със сметките си за сила за злините на Владимир Путин ", макар че инфлацията се е покачвала доста преди февруари.

 Но ще се промени ли позицията на Лондон във връзка с Русия и Украйна с новия жител на Даунинг стрийт 10?

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР