Победителите в търговете трябва да бъдат определени до лятото. ©

...
Победителите в търговете трябва да бъдат определени до лятото. ©
Коментари Харесай

Строителните фирми се впуснаха в надпревара за 474 млн. лв.

Победителите в търговете би трябвало да бъдат избрани до лятото.

© Надежда Чипева Общо 63 предложения бяха подадени в шестте публични поръчки на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за поддържане на републиканската пътна мрежа в идващите 5 години. Бюджет им е 474 млн. лева, като е разпределен сред шестте региона в страната - Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен Централен и Югоизточен. Кандидатите са толкоз доста, защото всяка поръчка е разграничена на няколко позиции - по области, за които компаниите вземат участие по настрана, без ограничавания. От огромните строители отсъстват единствено " Джи Пи Груп " и " Главболгарстрой ".

Това е вторият опит на пътната организация да разпореди дейностите по превантивно, настоящо и зимно поддържане на републиканската мрежа. След решение на Комисията за защита на конкуренцията, което откри редица позволени неточности в документите на предходните търгове, при започване на тази година те бяха прекъснати. АПИ нанесе корекции в тръжната документи и разгласи процедурите още веднъж, като в този момент се отварят техническите предложения на претендентите. През лятото се чака да бъдат оповестени и ценовите им оферти.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Настоящите договорите за поддържане са за период от 48 месеца, като бяха подписани сред 2014 и 2016 година Заради забавения избор на нови строителни компании, които да дават отговор за тази активност, обаче се наложи старите съглашения да се удължат.

Кой взе участие

Най-много - за цели 10 области наддава " Трейс груп холд ", като употребява другите си подразделения. Навсякъде обаче сдружението взе участие посредством обединяване както сред свои, по този начин и с други компании като " Автомагистрали Черно Море " да вземем за пример.

С по 6 кандидатури са " ПСТ груп " и " Инфра специалист ", а с по четири - " Щрабаг " и ВДХ. Всички те също са образували обединявания.

На този декор извънредно усещане прави отсъствието на едни от най-големи строителни компании - " Джи Пи груп ", " Главболгарстрой " и " ГБС - Инфраструктурно строителство ". От една страна, това може да се изясни с немалкото обекти, по които към този момент работят тези компании и неналичието на задоволително техника и фрагменти, с цел да поемат още. Но от друга, не е изключено точно това да са българските сдружения, които ще бъдат употребявани като подизпълнители при строителните действия на новите газопроводи. Както е известно, продължението на " Турски поток " през България беше извоювано от саудитската " Аркад ", а междусистемната газова връзка с Гърция евентуално ще се прави от записаната в южната ни съседка J&P Avax. Точно по тази причина е чака тежи чуждестрани компании да употребяват услугите и техниката на локални играчи за изкопните работи.

Как са разпределени парите

Най-скъпата обособена позиция е тази за област София - на стойност 47.9 млн. лева без Данък добавена стойност. Това е разумно, защото дължината на пътната мрежа, за която АПИ дава отговор там, е и най-голяма - над 1349 км. Следващите позиции, за които ще бъдат дадени най-вече средства, са за област Бургас - 25.1 млн. лева, и за област Велико Търново - 23.2 млн. лева

Това обаче са минималните разноски, които АПИ ще направи за поддръжка на пътната мрежа. Обичайна процедура е по договорите на определените компании да се отпускат милиони спомагателни средства за непредвидени поправки. През октомври да вземем за пример държавното управление отпусна цели 150 млн. лева в допълнение към строителните компании, сключили точно такива контракти. Целта беше да се подсигурят обекти като пътя сред София и Перник през Владая, източната дълга на околовръстния път на столицата, пътищата Димитровград – Хасково, Русе – Варна и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР