Победителите в ежегодния конкурс Наградите на БАИТ за 2023 г.(снимка:

...
Победителите в ежегодния конкурс Наградите на БАИТ за 2023 г.(снимка:
Коментари Харесай

Конкурсът „Наградите на БАИТ” излъчи победителите за 2023 г.


Победителите в годишния конкурс „ Наградите на БАИТ ” за 2023 година
(снимка: БАИТ)

На публична гала нощес бяха отличени спечелилите в обособените категории на състезанието „ Наградите на БАИТ ” за 2023 година, който отличава компании, персони и институции за приноса им към развиването на ИКТ промишлеността.  

Наградата за специфичен принос завоюва проф. Силвия Илиева , шеф на Института „ Големи данни в интерес на интелигентното общество ” (GATE) към СУ „ Св. Климент Охридски ”. Това е първият център за върхови достижения в България, който работи за консолидиране и разширение на научните достижения и нововъведения в предпочитани области като огромните данни и изкуствения разсъдък. GATE е определен за тестов център на НАТО по плана DIANA, също по този начин работи по доста планове, измежду които „ дигитален двойник на града ” и създаване на Date Spaces в опазването на здравето.

В категория Младежка премия, след оспорвана конкуренция сред 17 плана, журито отличи Ангел Чолаков , възпитаник от СПГЕ „ Джон Атанасов ” (София), с плана му „ Дигитална досегаемост ”. Това е софтуерен артикул, посредством който незрящи лица могат да употребяват компютъра за осъществяване на главните компютърни функционалности по допустимо най-лесен за тях метод, като се употребяват разбираеми гласови указания и гласово въвеждане на български език.

Асоциация „ IT Стара Загора ” със „ Zara Tech Education: ИТ обучение и софтуерни трендове ” печели в категория Образователна премия. Проектът утвърждава дейното съдействие сред водещи ИТ компании в Стара Загора и просветителните институции –  професионални гимназии и Тракийски университет. Целта на асоциацията е да възвърне локалната софтуерна промишленост и да нарежда района като идващия софтуерен център с висок капацитет в България.

Наградата в категория Журналистически принос получи Мария Иванова , Tech.OFFNews.bg за изявленията си по отношение на софтуерни решения в разнообразни сфери – медицината, образованието, галактическата и анимационната промишленост, машинното образование и изкуствения разсъдък, които демонстрират ролята на страната ни и капацитета на българските ИТ технологии да допринесат за развиването на съответната област.

Наградата в категория Публична администрация беше присъдена на Община Чавдар . „ Туристически портал на село Чавдар ” съставлява новаторско решение за привличане на туристи и показване на разнообразието от забавни събития и местоположения за посещаване в селото.

За най-хубава Start Up компания в състезанието беше избрана Релева АД с плана Releva – високотехнологично решение за персонализация на уеб страницата и всеки стадий от потребителското прекарване в онлайн търговията. Клиентите на Релева включват стотици марки от България и страни от Балканите.

В Успешен български ИКТ продукт/услуга оценката завоюва AMPECO с едноименното софтуерно решение за ръководство на зарядни станции за електрически автомобили. AMPECO работи с повече от 130 оператори на мрежи за зареждане на повече от 45 пазара. Платформата се употребява на 6 континента, като посредством нея се ръководят над 65 хиляди зарядни станции. Компанията е измежду водачите на пазара в Европейски Съюз и Обединеното кралство, като следва разширение на активността на северноамериканския пазар.

В категорията Успешен ИКТ план в интерес на българската стопанска система победител стана БГК АД с „ Внедряване на изцяло IT решение в стартъп за съвременна търговия Minimart ”. В къс период е построена инфраструктура за съгласуваност сред всички магазини, настроена е ERP и POS система и надеждна интеграция сред тях. Основното предизвикателство е постигането на оптимално бърза агресия, което е сериозен фактор за триумфа и постигане на резистентност на бизнес модела, заради дребния размер на магазините и огромната първична инвестиция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР