Победиха ли патриотизмът и национализмът в Турция, където президентът Реджеп

...
Победиха ли патриотизмът и национализмът в Турция, където президентът Реджеп
Коментари Харесай

Проф. Вл. Чуков за novini.bg: Реджеп Тийп Ердоган сега е силен, но е по-слаб отколкото беше предходни години

Победиха ли патриотизмът и национализмът в Турция, където президентът Реджеп Тийп Ердоган завоюва своя трети мандат с над 2,3 млн.гласа повече пред съперника си? Питам за експертен коментар в novini.bg проф. Владимир Чуков, прочут арабист, академични учител и академик в региона на политиката на Близкия Изток и исляма.


Ердоган реализира победа, без значение от предварителните социологически изследвания там, които сочеха съвсем равни изборни резултати сред него и главният му конкурент Кемал Калъчдароглу.
Президентът Ердоган има 20-годишен опит в политиката и към този момент разполага с доста свои последователи. За да го победи, опозицията би трябвало да има най-малко 7-8 пункта преднина, та да може да има друг от досегашния резултат. Но както виждаме, това на този избор не се случи.

Зад Ердоган стои един доста забавен блок - консервативно- религиозният,

който има към 35-40 % последователи и турският шовинизъм, който набра мощна скорост след 2016 година, когато турската националистическа партия стана съдружник на Ердоган. Това е партията майка в Турция, която към този момент се разцепи на голям брой пера и трендове. Имаме към 55%, които стоят зад Ердоган и той съумява ловко да ги управлява посредством държавните медии, посредством държавната администрация и висшия изборен съвет. От близо 20 години тези институции облагодетелстват Ердоган и резултатите на всеки идващ избор там.

Ердоган в този момент е мощен, само че е по-слаб в сравнение с беше през 2014-2018 години.

Калъчдароглу, съгласно мен, е доста добър апаратчик и съумя да изтика обратно третият участник в предизборната конкуренция Синан Оган. Но в Турция най-силен е консервативният блок на Ердоган, който се вижда по какъв начин притисна в ъгъла всичките си съперници. Битката беше сред шовинизъм и религиозна идеология, само че не и стопанска система, инфлация, намалелите приходи на хората там. Множество са аргументите, които доведоха до успеха на Ердоган.
Важно е да подчертаваме върху мощното външно въздействие върху изборите в Турция. Имам поради въздействието на Изтока. Западните страни и Съединени американски щати не намират поле за изява в мощно преобразената световна страна на Ататюрк. Докато страните от Изток, намират добър банкет тук. Примерно

един от първите държавни ръководители, поздравили Ердоган е президентът на Русия Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През. Той се обърна към турския си сътрудник със " скъпи приятелю " в своето приветствено обръщения. И още, споделя: " вашето преизбиране от турските гласоподаватели демонстрира, че те поддържат вашата външна политика ".

Страните от Персийския залив пък са евентуалните спонсори, които и през предишни години са правили големи вложения в Турция.
Азърбейджан и персонално президентът Илхам Хейдароглу Алиев също се включиха в предизборната акция на Ердоган, а през днешния ден научаваме, че е повлиял на Синан Оган, който е азер, да застане зад него. Той е някогашен учител в държавния университет в Баку. Египет, Алжир, целият източен свят застана зад Ердоган. Иран, също.
Победата на Ердоган е в унисон с връщането на в Лигата на арабските страни.
Но пред новоизбрания остарял президент на Турция има доста проблеми за решение. На първо място това е кюрдския проблем, който се влачи неуреден от години насам и връзките със Сирия, където занапред чакам забавни развития. Пропуквания ще има, предвиждам, и в целият Източен блок.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР