Победата на Радев бе очаквана след резултатите от гласуването на

...
Победата на Радев бе очаквана след резултатите от гласуването на
Коментари Харесай

Der Standard: Радев позиционира себе си като смел борец срещу корупцията

Победата на Радев бе предстояща след резултатите от гласуването на първи тур, само че ниска изборна интензивност наложи провеждането на балотаж седмица по-късно. Миналата седмица българите гласоподаваха и за парламент, а по този начин наречените " партии на митинга " са подготвени да сформират държавно управление. Тъкмо те поддържаха Радев в борбата за " Дондуков 2 ". Победата му е пореднто предизвикателство в лагера на някогашния министър председател Бойко Борисов, който играеше основна роля за политическите събития в страната над десетилетие.

Корупцията - главната тематика на изборите

Според предварителните данни на социологическите организации изборната интензивност бе под 40% - даже по-ниска от тази на първи тур седмица по-рано. Въпреки това легитимността на вота не е под въпрос.

Румен Радев нарежда себе си като самоуверен герой против корупцията в страната по време на предизборната акция. Президентът застана на страната на протестиращите против корупцията при ръководството на Борисов през лятото на 2020 година, а в този момент би трябвало да работи в тясно съдействие с възможното ново държавно управление.

В седмицата сред първи и втори тур двамата кандидати в президентската борба се изправиха един против различен в един единствен ефирен спор. Основната тематика бе точно битката с корупцията. И Радев, и Герджиков се изрекоха в поддръжка на широкообхватна правосъдна промяна. Настоящият президент няколко пъти е приказвал за промени в Конституцията, само че не дава детайлности.

Сложните връзки с Република Северна Македония

Ректорът на Софийския университет подозира други упоритости в сегашния държавен глава. Герджиков упрекна няколко пъти в границите на акцията Радев, че се пробва да промени устройството на страната и да я трансформира в президентска република.

Тема бе и взривоопасният въпрос с участието на Република Северна Македония в Европейския съюз. И Герджиков, и Радев са на едно мнение - поддържат досегашната позиция на България. Според думите им Скопие би трябвало да се придържа към подписания през 2017 година Договор за добросъседство и да не толерира езика на омразата против България, както и да се въздържа от каквито и да било териториални искания.

Близостта на Радев с Русия

По време на предизборния спор изявление на Радев стана мотив за дипломатическо напрежение сред София и Киев. Президентът се изрече за Крим като съобщи, че сега това е съветска територия. Самият Радев завоюва изборите през 2016 година с поддръжката на социалистите - някогашната комунистическа партия. Президентът се счита за непосредствен до Русия и постоянно е подлагал на критика глобите на Европейски Съюз против Москва като е посочвал, че те са " неефективни ".

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР