Победата на Бориславов е като част от холандския отбор Team

...
Победата на Бориславов е като част от холандския отбор Team
Коментари Харесай

Геймърът милионер

Победата на Бориславов е като част от холандския тим Team Liquid

[Dota 2 The International]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Телекомите навлизат в електронните спортове

Световният капацитет на пазара е сред 10 и 20 милиарда $, сочат данните на JPMorgan
6 юни 2017
Игри пред милиони, игри за милиарди

В България добре проведените гейминг събития още са по-скоро изключение, до момента в който по света промишлеността скоро ще коства 100 милиарда $
16 сеп 2016

Когато си спечелил съвсем 3 млн. $ от нещо, каквото и да било, мъчно можеш да го наречеш просто занимание. Иван Бориславов не играе игри, с цел да губи време. Той ги играе, тъй като това прави най-добре. И за благополучие изкарва много пари от него. Известният с прякора си MinD_ContRoL Бориславов е един от най-хубавите играчи на DotA 2 – една от най-популярните игри в света.

" Започнах да играя игри като доста дребен. А същинската ми мотивация пристигна, когато видях първия шампионат International ", споделя 22-годишният Бориславов пред " Капитал " единствено седмица откакто той и тимът му Team Liquid завоюваха The International 2017 – шестото издание на най-големия шампионат по DotA 2 в света. Той има общ награден фонд от близо 25 млн. $. От тях 10.8 млн. $ отиват при спечелилия, два от които при Бориславов. Общо от шампионати той е спечелил над 2.7 млн. $. Ако изключим футболистите, това го слага в същата ранглиста, където са Григор Димитров, Кубрат Пулев, Цветана Пиронкова и новите български звезди на онлайн покера като Димитър Данчев и Симеон Найденов.

" За мен задачата в никакъв случай не е била да печеля милиони. Моята мотивация бе да печеля самия шампионат поради престижа. "

[TeamLiquidPro] Как се стига до върха

Бориславов не вижда аргументи да е непретенциозен за постигнатото. " За момента това е върхът за български състезател ", споделя той. Според него на гейминг сцената в България има положителни играчи, които имат капацитет, само че би трябвало да са подготвени да създадат идната крачка и да рискуват. Той прибавя, че от България има и други играчи на международно равнище, само че в разнообразни дисциплини.

Когато приказва с " Капитал ", 22-годишният Бориславов сигурно не звучи като човек, който неотдавна е попълнил банковата си сметка с два милиона $. " За мен задачата в никакъв случай не е била да печеля милиони, споделя той. Моята мотивация бе да печеля самия шампионат поради престижа. Парите са някаква мотивация, само че най-важна е успеха. " А другояче Бориславов стартира като следващото дете, унесено в света на електронните игри. С натрупването на опит и навлизането във виртуалния свят той взема решение да играе от ден на ден, с цел да стане професионален състезател.

" Хората към мен не ме подкрепяха, виждаха го като огромен риск ", споделя той. Самият Бориславов обаче не приема избирането на гейминга за професионалната кариера като толкоз огромен скок в незнайното. " Аз се развличам доста и не ме интересува толкоз дали съм професионален състезател или не. "

Дебютът на формален шампионат на Бориславов е през 2014 година В следването на огромната си цел варненецът минава през няколко тима, преди да бъде видян от Team Liquid. Той се показва добре на няколко шампионата с по-слаби тимове и получава предложения от три тима. От тях той избира да се причисли към Team Liquid. " Приех тяхната оферта, тъй като имат доста добра организация и капитанът им Куро Тахасоми (с прякор KuroKy) е един от най-хубавите играчи в света ", споделя Бориславов. Той се причислява към тима през есента на 2015 година и по-малко от две години по-късно към този момент е на върха на гейминг света.

Отбор с доста елементи

Когато си в електронен спорт като DotA, тимът има огромно значение - от метода, по който е проведен и финансиран, до качеството на играчите, с които разполага. Liquid да вземем за пример е конструкция, която се усъвършенства непрестанно. Миналата година също играят на най-големия шампионат, само че се показват разочароващо и приключват осми. " След предходната година двама от играчите в тима просто напуснаха ", споделя Бориславов. Те са сменени, а усърдната работа дава резултат. Освен успеха си на International, Team Liquid вземат участие на още осем шампионата, като печелят общо пет от тях и приключват втори на един.

Отборите по електронни спортове не са доста по-различни от обичайните. Те също си имат мениджмънт, маркетинг, спонсори и треньор. " Треньорът самичък дефинира какво да прави ", разяснява Бориславов. При Team Liquid да вземем за пример треньорът приготвя тима за идващите съперници и създава тактиката. " Има други треньори, които се занимават със самите играчи. " Треньорът обаче няма право да приказва с играчите по време на мачовете. Основният спонсор на Team Liquid е компанията за енергийни питиета Monster.

Огромните наградни фондове са повече от задоволителни, с цел да се устоя един тим по електронни спортове. Парите порастват с такава скорост, че от ден на ден тимове по обичайни спортове си купуват или основават свои лични тимове по електронни спортове – като " Манчестър сити ", " Шалке ", " Валенсия ", " Пари Сен Жермен ", " Аякс ", " Спортинг " и други. Наред с парите порастват и публиките – в Сиатъл на финала на The International Бориславов играе пред 17 хиляди души онлайн, а над 5 млн. души гледат през интернет.

DotA 2 обаче е единствено една от дисциплините измежду електронните спортове. Турнири с величествен награден фонд има още при редица игри, измежду които League of Legends, Counter-Strikе, Call of Duty и други (виж другия текст). Дисциплината, в която се състезава Бориславов обаче, несъмнено е най-доходоносната – шампионатите по DotA 2 заемат 11 от първите 15 места по награден фонд при шампионатите. " Има от ден на ден пари в самия спорт. Много хора го одобряват за нещо обикновено и с времето може да стане нещо като футбола ", споделя Бориславов. Но прибавя: " За това обаче трябват най-малко още 10 - 20 години. " Как се упражняват електронни спортове

Електронните спортове не са толкоз разнообразни от обичайните спортове, когато става дума за подготовка. Когато няма неотдавнашен шампионат, за който Team Liquid да се приготвят, те играят контроли от разнообразни точки на света – Бориславов да вземем за пример играе най-често от Варна, а връзката сред другите играчи става по Skype. Контролните мачове против други тимове са затворени и не се гледат от други с изключение на от играещите. Когато наближава огромен шампионат, тимът се събира в офиса си в Холандия, където има особено оборудвана зала за подготовка.Какво е DotA

Първоначално DotA не е независима игра, а направена от почитатели карта за известната в средата на предишното десетилетие тактика WarCraft 3. По-късно една от най-големите компании за разработка на игри Valve пуска на пазара DotA 2 като напълно независима игра, която се развива непрекъснато – с допълнения, нови герои и нови благоприятни условия. Играта се появява през 2011 година и наред с нея от Valve провеждат и първия шампионат International. Първите два шампионата имат награден фонд 1.6 млн. $, а от 2013 година насам той непрестанно пораства – от 2.8 млн. $ през 2013 година до близо 25 млн. $ през тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР