Победа на българската историческа наукаПолитиците са длъжни да изпълнят препоръките

...
Победа на българската историческа наукаПолитиците са длъжни да изпълнят препоръките
Коментари Харесай

София и Скопие пренаписват учебниците си по история

Победа на българската историческа просвета
Политиците са длъжни да изпълнят рекомендациите на двустранната комисия

Предстоят взаимни празнувания

Двустранната мултидисциплинарна комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Северна Македония одобри решения за взаимни празнувания и рекомендации за възстановяване на учебниците по история за шесто поделение в Северна Македония и за пети клас в България.

Препоръките са признати от Комисията в течение на нейната работа през последните 4 години. Пет са рекомендациите от македонска страна за учебниците за 5-ти клас в България и също толкоз са българските рекомендации за македонските учебници за 6-ти клас. Всички те се отнасят до античния интервал - Кирил и Методий, Климент Охридски, Наум Охридски и цар Самуил. По тези рекомендации смесената комисия по историческите въпроси е достигнала до общи формулировки още през 2019 година.

“Победа за българската историческа просвета! Двугодишната борба за отстояването на българската позиция във връзка с историческите разногласия със Северна Македония доближи първа победа! Колегите в Скопие признаха публично очевидното, което и те знаеха в действителност доста добре. Цар Самуил е български цар, учениците на Кирил и Методий разнасят словото им по покана на княза-покръстител Борис-Михаил из Българското царство, Преслав и Охрид са български книжовни средища. Всичко това би трябвало да бъде записано в учебниците на децата в РСМ”, се споделя в позицията на Националния кръг “За Македония”.

Според проф. Пламен Павлов, който е член на този кръг, от българска позиция няма нищо проблематично в македонските рекомендации.

“Важното е, че най-сетне имаме нещо черно на бяло. Като цяло това е една крачка напред”, сподели за “Труд” проф. Павлов. Журналистът Костадин Филипов, който бе дълготраен сътрудник на няколко медии в Скопие съобщи, че и ние, и македонците ще би трябвало да си пренапишем учебниците по история.

Съгласно договореностите на Съвместната историческа комисия. “Политиците и от двете страни не могат да попречат тези рекомендации да влязат в учебниците”, сподели Филипов и разясни, че решенията на комисията, която е един самостоятелен и независим орган, се одобряват от политиците такива, каквито са дадени.

Според Костадин Филипов към този момент би трябвало да стартира подготовката на взаимни празнувания и първото може да бъде на 6 октомври, когато се навършват 1008 години от гибелта на цар Самуил.

“Който познава историята, ще види, че това, към което сме се договорили, са констатации на неща, които в България са доста от дълго време известни и никой не ги слага под съмнение”, безапелационен е професорът-искорик Даниел Вачков, също член на Смесената историческа комисия. Според него реакция в България може да има, че не сме наложили задоволително изрично тезата, която произлиза от изворите, а сме били малко по-тактични.

“Това, което за нас е азбучна истина, за обществото в Северна Македония, на доста хора ще им прозвучи като същинска революция”, счита проф. Вачков. Защото напълно други неща се пишат до ден сегашен в учебниците им, напълно други неща се приказват.

Позиция на Национален кръг “За Македония”
В Скопие признаха публично очевидното
Въпреки гласовете от Четворната коалиция “стига с тази история”

Двугодишната борба за отстояване на българската позиция в историческите разногласия със Северна Македония доближи първа победа. Това се споделя в позиция на Национален кръг “За Македония”.

Ето цялостния текст на позицията:

Победа за българската историческа просвета! Двугодишната борба за отстояването на българската позиция във връзка с историческите разногласия със Северна Македония доближи първа победа! Колегите в Скопие признаха публично очевидното, което и те знаеха в действителност доста добре.

Цар Самуил е български цар, учениците на Кирил и Методий разнасят словото им по покана на княза-покръстител Борис-Михаил из Българското царство, Преслав и Охрид са български книжовни средища. Всичко това би трябвало да бъде записано в учебниците на децата в РСМ.

Смятаме, че за това способства и визитата през юни в Европейския парламент в Страсбург на представителите на Национален кръг “За Македония” професорите Николай Овчаров, Ана Кочева, Пламен Павлов и Спас Ташев, представляващи Българската академия на науките и Великотърновския университет “Свети Кирил и Методий”. Ще напомним, че тъкмо по това време от държавното управление на Четворната коалиция се чуваха гласове, че “стига с тази история”, “да загърбим историческите проблеми” и т. н. Нашите гласове обаче бяха чути и залегнаха в така наречен Френско предложение, признато и в двете страни.

Надяваме се, че и по-нататък ще продължим да отстояваме българските ползи в разногласията за езика и за персони като братя Миладинови и Гоце Делчев.
Проф. Пламен Павлов: От наша позиция няма нищо проблематично


Хубаво е, че има такива рекомендации за учебниците по история за шесто поделение в Северна Македония:

- Да бъде по-сериозно застъпена проблематиката за антична Тракия и траките. Това е значимо и е хубаво да го има.

- Внушенията за континюитет сред антична Македония и актуалната македонска страна са исторически анахронизъм. Това също е по този начин и е позитивна стъпка.

- Внушенията за институционален континюитет сред задачата на деятел Павел в средновековните църковни структури в днешна Македония са голословни - това също е хубаво, да не се твърди, че македонската черква потегля надали не от деятел Павел.

- Историческите карти да бъдат по-прецизни и при показване на някои антични общества би трябвало да се вземат водещите в историографията - като цяло тези неща са позитивни.

Препоръките към България за учебниците по история на пети клас:

- Включване в по-широк районен подтекст териториите на запад от антична Тракия, което ще показа по-съдържателно историческите процеси. В нашите учебници има за антична Македония, само че може да се ускори, още повече че от моя позиция и освен от моя това е една тракийска страна. Тук гърците ще изпищят, но е по този начин

- Да не се употребява термина “български земи”, а да се споделя “земи на територията на днешна България”. По принцип в нашите учебници е тъкмо по този начин. Това не е някаква драма. Никой у нас не прави подправени структури като тях.

- По-внимателно датиране на появяването на тракийската просвета в древността. Това е едвам има нещо. Нека да има. Още повече, че в антична Македония живеят основно тракийски племена, това го пишат самите създатели.

- При показване на някои антични общности да се вземат поради водещите в историографията и техните етнокултурни особености. Тук съгласно мен желаят да се обърне внимание на албанците.

Според мен тези промени би трябвало да бъдат вкарани в учебниците незабавно. Има най-различни разновидности. Възможно е техни политици като Мицкоски и Пендаровски всичко да кажат. Важното е, че най-сетне имаме нещо черно на бяло. Като цяло това е една крачка напред. Въпросите със Средновековието и Възраждането би трябвало да бъдат уредени както до момента, въз основата на документи. Моят зов е да става по-бързо, тъй като с темповете, с които вървим, да 22 век няма да можем да почистим какъв е Гоце Делчев в случай, че той самият е споделил, че е българин.
Костадин Филипов, публицист: Договорките са плюс за България, само че не би трябвало да се бием в гърдите


Да, ще би трябвало да си пренапишем учебниците по история за пети клас. В областите, където има общо мнение на Съвместната историческа комисия - Кирил и Методий, Климент Охридски, Наум Охридски и цар Самуил.

Тези сделки излизат за първи път, въпреки че са реализирани още през 2019 година. Ние ги знаехме неофициално от вътрешната страна.

Македонците се надяваха да обзет и някакъв по-нов интервал, да дойдат към Възраждането и националноосвободителното придвижване, за братя Миладинови и Гоце Делчев - знаете какво става по тези въпроси.

Договорките съгласно мен са плюс за България, само че не би трябвало да има триумфализъм и да се бием в гърдите какво сме създали и по какъв начин сме ги прецакали.

Реакцията в Скопие е ужасна, някои считат сделките за следващото изменничество. Прочетох учен Катица Кюлявкова - братовчедка на писателя Крум Кюлявков - и професор Илия Велев. Те настояват, че сделките не дават отговор на досегашните разбирания за историографията.

Политиците и от двете страни не могат да попречат тези рекомендации да влязат в учебниците. Според протокола и всичките конференции на външния министър Буяр Османи решенията на комисията, която е един самостоятелен и независим орган, се одобряват от политиците такива, каквито са дадени.

В момента, в които двете държавни управления одобряват рекомендациите на комисията, би трябвало да има промени в учебниците, само че това е дълга и комплицирана процедура. Но би трябвало да стартират да се готвят и взаимни празнувания - да се основат инициативно комитети. Първото такова честване може да бъде на 6 октомври, когато се навършват 1008 години от гибелта на цар Самуил. Защо да не създадем такова честване на Самуиловата цитадела сред общините Петрич и Струмица?
Проф. Даниел Вачков: За нас е азбучна истина, за македонците - гражданска война


Всеки, който познава историята, ще види, че това, към което сме се договорили, са констатации на неща, които в България са доста от дълго време известни и никой не ги слага под подозрение. Те са казани по-меко. Това е, което може да има като реакция в България - че не сме наложили задоволително изрично тезата, която произлиза от изворите, а сме били малко по-тактични.

Това, което за нас е азбучна истина, за обществото в Северна Македония, на доста хора ще им прозвучи като същинска гражданска война. Защото напълно други неща се пишат до ден сегашен в учебниците им, напълно други неща се приказват. За тях ще прозвучи коренно нова теза. Предполагам, че по-скоро там ще има опит от политически сили да злоупотребят с тези резултати с политически цели”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР