По времето на император Диоклетиан в Рим живеел един благочестив

...
По времето на император Диоклетиан в Рим живеел един благочестив
Коментари Харесай

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

П о времето на император Диоклетиан в Рим живеел един благоверен християнин на име Хрисогон. Той бил добре просветен и кадърен преподавател на християнските истини и добродетели. Християните тъкмо изпълнявали препоръките му и храбро защитавали вярата си. Мнозина езичници, като слушали проповедите на Хрисогон, приемали живата християнска религия. Хрисогон бил преподавател и на света Анастасия, която се грижела за християните, затворени в тъмници и измъчвани, с цел да се отрекат от вярата си.

При свое посещаване в град Аквилея (днес в Североизточна Италия) Диоклетиан наредил да му докарат от Рим по-видните християни от пандизите, с цел да ги съди самичък той. Бил доведен и Хрисогон. Императорът дълго го убеждавал да се отхвърли от Христос, само че като не постигнал задачата си, осъдил християнския преподавател на гибел. Обезглавили го и хвърлили тялото му в морето.

При това гонение по напътствие на мъченика Хрисогон един остарял духовник на име Зоил се погрижил да насърчи три девойки християнки - Агапия, Хиония и Ирина, да се приготвят за страдалчески героизъм. Съветвал ги да покажат неотстъпчивост и да устоят на изтезанията, които щели да понесат поради вярата си.

Няколко дни по-късно трите сестри били хванати от езичниците и отведени при императора. Той ги убеждавал една по една, само че девойките били твърди във вярата и не се огънали пред заканите с мъчения. Заедно с други пандизчии били отведени в Македония и там, в Солун, траяли да ги принуждават да преминат в езическата вяра. Трите сестри християнки оставали непреклонни. Като се убедил, че не може да разколебае вярата им, императорът осъдил Агапия и Хиония на гибел посредством изгаряне. А малко по-късно един боец със стрела пронизал най-малката Ирина. Така и трите станали жертва на едно от последните гонения против християните.

* Във видеото горе вижте

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР