По време на заседанието на Комитета на постоянните представители към

...
По време на заседанието на Комитета на постоянните представители към
Коментари Харесай

България на КОРЕПЕР: Няма как да решим въпроса с РСМ сега, да продължим през следващите седмици

По време на съвещанието на Комитета на непрекъснатите представители към Европейски Съюз /КОРЕПЕР/, която се организира през вчерашния ден, имаше полемика по отношение на подготовката на идните срещи на най-високо ниво на 23-24 юли 2022 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

КОРЕПЕР разиска ревизирания план на Рамкова позиция за РСМ и обвързвания с нея план на изводи. Българският представител благодари " за положените дипломатически старания от Френското председателство, както и за проявеното схващане към българската сензитивност по тематиката от сътрудниците в Европейски Съюз ". Според него предлагането за първи път дава сериозен отговор на българските терзания и би могло да докара до задоволително решение и заради тази причина българското държавно управление е решило да го показа за разглеждане от Народното събрание.

Тъй като към този миг Народното събрание към момента не се е произнесъл, България изрази запасите си към предлагането. /Заседанието на парламентарната комисия по външна политика е планувано за на следващия ден в 15:00 часа, бел.ред./

Българският представител акцентира, че управляващите в София работят настойчиво за намиране на решение на разногласието сред РСМ и България, само че обърна внимание и на комплицираната политическа обстановка, обвързвана с вота на съмнение към кабинета. Той прикани за схващане и акцентира, че към днешна дата не може да изрази дефинитивна позиция до края на седмица.

БГНЕС напомня, че България преглежда пакета от три съществени детайла – преговорната рамка за РСМ, заключенията на Съвета и двустранния протокол сред България и РСМ. По време на дебата стана ясно, че по двустранния протокол има авансово съгласие, само че към момента не е подписан. България счита, че е доста значимо това да стане в околните дни и акцентира, че препоръчаната дефиниция за езика не съответствува с Рамковата позиция.

Комисията следва да рапортува за осъществяването на уговорките на РСМ в подтекста на добросъседските връзки преди междуправителствената конференция, а не по време на провеждането й. Това ще разреши да бъде навреме готова позиция на Съвета.

Европейският комисар по разширението и доброъседството Оливер Вархеи изрази цялостно схващане във връзка с вътрешнополитическата обстановка в България. По време на полемиката няколко страни, измежду които и Швеция, показаха цялостна поддръжка и схващане за позицията на България. Според тях е доста значимо заключенията на Съвета да препращат към към този момент подписан двустранен протокол.

Срещата на водачите на Европейски Съюз и страните от Западните Балкани ще стартира на 23 юли 2024 година /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР