По време на заседание на комисията по въоръжените сили на

...
По време на заседание на комисията по въоръжените сили на
Коментари Харесай

Лойд Остин: В момента изтребители F-16 няма да помогнат на Украйна

По време на съвещание на комисията по въоръжените сили на Сената на Съединени американски щати министърът на защитата на Лойд Остин за следващ път съобщи, че на този стадий от войната в Украйна бойните самолети F-16, за които Киев упорства през последните месеци, няма да оказват помощ на Въоръжени сили на Украйна, цитира думите му Руската работа на Би Би Си.

 

Според него Пентагонът продължава да счита, че най-необходими за Украйна сега са системите за противовъздушна защита, далекобойните оръдия и бронираните машини.

Съединените щати ще продължат да дават тези типове оръжия на Украйна и да образоват украинските военни за потреблението им, увери Остин.

" По отношение на изтребителите F-16 ще отнеме към 18 месеца от момента на взимане на решението, преди те да могат да бъдат употребявани. Но на този стадий от войната това няма да помогне на украинците " са точните думи на Лойд Остин.

 

Според Остин, Пентагонът счита, че украинците ще могат да получат бойни самолети " в бъдеще ". Потенциално това може да са F-16 или други самолети от четвърто потомство, призна той, като даде обещание, че Съединени американски щати ще продължат да работят с сътрудниците, с цел да обезпечат на Украйна всичко належащо.

 

Преди ден президентът на Украйна Володимир Зеленски още веднъж се оплака, че западните сътрудници към момента не са решили да не трансферират бойни самолети в Киев, а също по този начин забавят доставката на други оръжия, нужни за освобождението на окупираните от Русия територии.

" Все още нямаме нищо във връзка с съвременни бойни самолети ", сподели Зеленски в изявление за Асошиейтед прес.

Защо авиацията играе дребна роля във войната в Украйна
Защо авиацията играе дребна роля във войната в Украйна
Може ли това да се промени
Полша и Словакия взеха решение да трансферират бойни самолети от руската ера на Украйна, само че до момента нито една западна страна не се съгласи да й даде по-модерни самолети, обяснявайки нежеланието си с рисковете от допустима ескалация, както и опасенията, че сходен ход би дал опция на Украйна да нанесе удар по съветска територия. Освен това Западът счита, че образованието на украинските водачи и обезпечаването на техническа поддръжка на авиацията на земята ще отнеме доста време, което прави непрактично прехвърлянето на изтребители в кратковременен проект.

Говорейки за системите за противовъздушна защита, Зеленски също се оплака, че усъвършенстваните противовъздушни установки " Пейтриът ", обещани от Вашингтон, към момента не са пристигнали в Украйна и Киев е трябвало да върне някои други отбранителни системи, защото те не са работели.

Според него Украйна се нуждае от 20 батареи " Пейтриът " за отбрана от съветски ракети, само че даже и този брой може да не е задоволителен, " защото нито една страна в света не е била атакувана от подобен брой балистични ракети ".

Зеленски сподели още, че една от европейските страни е предоставила на Украйна система за противовъздушна защита, която не е работила, тъй че е трябвало да бъде връщана за замяна " още веднъж и още веднъж ".

Той не посочи за коя страна и за коя система става дума.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР