По време на визитата на Бойко Борисов в САЩ трябва

...
По време на визитата на Бойко Борисов в САЩ трябва
Коментари Харесай

Мартин Табаков: Борисов ще поиска в САЩ отпадането на визите за българи, но едва ли ще се получи

По време на визитата на Бойко Борисов в Съединени американски щати би трябвало да бъде сложена още веднъж тематиката за отпадането на визите за българи, както и тематиката, обвързвана с желанието на България да получи участие в Организацията за икономическо съдействие и развиване, само че надали ще има решение в тази посока
Това сподели пред БНР политологът Мартин Табаков от Института за дясна политика във връзка идното на 25-и ноември посещаване на премиера Бойко Борисов в Съединени американски щати по покана на президента Доналд Тръмп.

Той даде образец с премахването на американските визи за поляците.

" Не толкоз, че те съумяха да покрият формалните критерии, а поради това, че Полша е един от най-експлицитните съдружници на Съединени американски щати, които имат предпочитание да усилят размера си на импорт на американски полутечен газ и усилват своите двустранни съдействия в региона на военното дело. Измества се фокусът - с цел да бъде отстранен един скучен проблем, какъвто е този с визите, се търси още веднъж бизнес ориентацията и нрав, каквито има сега във Вашингтон. Ако бъде вложено внимание и изпитание в тази посока и от България - би могло да се реализира резултат, какъвто видяхме в Полша ", изясни политологът.

" Речта на американската посланичка в София Херо Мустафа ни подсказа защо ще си приказват Тръмп и Борисов ", съобщи Табаков.

По думите му това, което е най-важно в двустранните връзки, е да бъде реализирано съвпадане на ползите - въз основата на прагматичното отношение и посочи: " Има такова съвпадане и то е в областта на сигурността - енергийната сигурност и военното измерение на тази сигурност ".

Според политолога във връзка с енергийната сигурност става дума за това, че България има незабавна потребност от диверсификация на своите енергийни доставки, по тази причина е значимо да се види какви съответни измерения ще има вероятността за внасяне на американски полутечен газ.

" Ако сме уверени, че това механически е допустимо, остава вторият въпрос - дали този газ може да бъде доставян в България на пазарна, т.е. на обективна цена ", разяснява той.

Срещата, съгласно Табаков, ще даде опция да бъде конкретизирано дали има действителен интерес от страна на американски вложител да взе участие в АЕЦ " Белене ".

Във връзка с военното измерение на сигурността политологът съобщи, че не би свел българо-американските връзки до официални жестове, каквито съмнения има в появили се в България мнения, че визитата на Борисов в Белия дом е, с цел да получи персонална признателност от Тръмп за закупените изтребители Ф-16.

" Въпросът е доста по сериозен. Започналата рационализация на българската войска би трябвало да продължи със последващи стъпки по този начин, че тя да може да извършва освен националните си задължения, само че да бъде пълноценна и интегрирана в южния фланг на НАТО ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР