По време на управлението на ГЕРБ се борехме парламентът да

...
По време на управлението на ГЕРБ се борехме парламентът да
Коментари Харесай

Рамадан Аталай: Газът за 70 евро от Русия ще го получаваме от Гърция за над 100 евро

По време на ръководството на ГЕРБ се борехме Народното събрание да не бъде придатък към изпълнителната власт. Сега получаваме информация от Лена Бориславова. 

Това разяснява зам.-председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай в студиото на Българска национална телевизия. Той даде изявление по горещата тематика със спрените доставки на съветски газ и следствията за бизнеса и хората у нас.

Дипломацията сред българското държавно управление и „Газпром“ е стигнала до това ниво, в което взаимно се упрекват в напън. Би трябвало да се намерения в доста по-дълъг интервал от време за подписване на договорите. „Булгаргаз“ трябваше да направи всичко допустимо преди „Газпром“ да спре газа да уведоми българската общественост, че договарянията няма да имат добър излаз, а не да научим на идващия ден, безапелационен бе Аталай.

Руският газ, който е спрян за България, отива в Гърция и от там България го получава, изясни енергийният специалист на Движението. Оказа се, че съветският газ за 70 евро ще го получим за 100 и няколко евро от Гърция. Без значение от кое място ще бъде газът – трябваше българската общност да се успокои, да кажат, че е обезпечен газ на по-ниска цена, с цел да няма банкрутирали бизнеси, с цел да не понижава „Топлофикация – София“ с 10 градуса температурата на топлата вода или да купуваме стока на европейски цени. Говорих с работодателите – те са в смут, акцентира Аталай. И добави: Ако желаеха фанфари, трябваше да обезпечат 20 на 100 по-евтин газ. ”.

Рамадан Аталай за следващ път изясни, че е рисково вицепремиерът и финансов министър Асен Василев да се бърка в енергетиката, тъй като нищо не схваща от тематиката.

Аталай акцентира, че българската газопреносна система сега разрешава и износа, и вноса на газ. Тези 20 милиарда куб. м., които могат да текат по нея, не са от в този момент, добави той.

Хванахме се на залог с министъра на енергетиката дали от 1 юли ще потече газ от газовата връзка с Гърция – няма да потече, съобщи Рамадан Аталай. Според него, пътят на дипломацията не е бил извървян до дъно.

В момента газ има, тъй като Европейски Съюз не взе решение внезапно да приключи доставките. На тях им е ясно, че няма по какъв начин да обезпечат 100 милиарда, изясни Аталай.

Откъде ще доставяме газ, с цел да нагнетяваме нашето вместилище в Чирен? Ние сега нямаме потенциал, попита Аталай.

Той е уверен, че би трябвало да се откри дипломатически език. Освен това, държавното управление няма потенциал за решения в рискови обстановки.

Ние се готвим за предварителни избори от дълго време. Ако си отиде държавното управление, най-малко ще имаме нова опция, сподели още депутатът.

Движение за права и свободи няма да прави зиг-заг ход, ще вземем тъкмо това решение, което е взел Европейски Съюз. Ще видите, отговори на финала Аталай на въпроса дали партията ще гласоподава за изпращане на оръжия в Украйна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР