По време на турското робство затворът в Ловеч е бил

...
По време на турското робство затворът в Ловеч е бил
Коментари Харесай

Изкуплението Ловеч |

По време на турското иго пандизът в Ловеч е бил ситуиран на брега на рeка Осъм, директно против настоящия централен площад. Бил е построен от плет и се е състоял се от пет пространства за към 30-40 души. Това може да се прочете на страницата на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ".

В началото на предишния век пандизът е изместен в солидна постройка, особено издигната за задачата на територията на днешната централна поща. Сградата се състояла от четири огромни и една дребна килии, било обособено женско поделение. В южното крило имало втори етаж, където се намирал магазин за продажба на направената от лишените от независимост продукция - дървени обувки, налъми, плетени серкмета и филета. 10% от облагата била за сметка на пандиза, а останалите - за персонални потребности на пандизчиите.

Затворът се ръководел от шеф и се охранявал в началото от един основен надзорник и четирима надзиратели. В интервала от 1921 година до 1936 година личният състав му се нараснал на осем надзиратели.

През 1933 година стартира построяването на сегашната постройка на пандиза. Проектиран е от италиански проектант и предопределен за 146 лишени от независимост (126 мъже и 20 жени). Самата постройка е на два етажа с килии и административна част в източното крило. Оградена е с високи каменни стени, с четири стражеви кули в ъглите. Извън оградата е стопанският двор на пандиза, с няколко здания – конюшня, железарска работилница, свинарник и склад за зърнен фураж.

От откриването му през 1936 година до наши дни пандизът в Ловеч неведнъж е разширяван, надстрояван и реконструиран. През 1973 година към него е издигната мебелна работилница, а през 1997 година машиностроителен завод.

Последното уголемение е новата постройка e открита в края на 2005 година В интервала 2007-2016 година е направено доста за възстановяване на битовите условия. Във всички пространства в корпуса на пандиза са построени санитарни възли, а остарялата дограма е сменена с нова PVC дограма, четем още на страницата на дирекцията. 

И още - обществената работа се организира в сходство с европейските и национални стандарти за работа с правонарушители. 

Какво е положение на нещата съгласно пандизчията Петър?

Един от жителите на пандиза в Ловеч подаде сигнал до OFFNews за днешните условия, в които са принудени да живеят лишените от независимост. Името му е Петър. Осъден е на три години престой зад решетките за владеене на марихуана. Това не е първото му нарушение - и преди е бил хващан с дрога. Сега ще лежи, тъй като е в условия на рецидив. Петър е малко след 40-те, има две деца. Не се гордее с постъпката си, само че мисли, че в ХХI век изискванията тук са безчовечен. Няколко пъти приказваме по телефона.



От описа му разбирам, че е бил " настанен " в килия с още шестима души, петима от които лежат за ликвидиране. Съжителстват си с хлебарки и дървеници в цялостна бедност. Гадините хапят и влизат в ушите ти, до момента в който спиш. По думите му пандизчиите са подложени и на душевен напън от надзирателите.



" Пълна бедност, мраз, непоносимо отношение. Нарочно те натискат, с цел да стоиш на място и да работиш. Има дърводелна, в която работят около десет момчета и им заплащат от 30 до 50 лева на месец. Бях порталчик, имаме контролно-пропусквателен пункт - една колиба, и на минус 15 градуса стояхме една седмица без печка. Отказах да работя и ме махнаха. Ако се оплачеш, става още по-лошо ", изяснява Петър.



Той желае да подаде тъжба в Съда за правата на индивида, само че мисли, че няма по какъв начин да го направи. Знае единствено, че България неведнъж е осъждана за неприятните условия в пандизите. Разказва за случай с различен мъж, който направил опит да се пребори безрезултатно със системата. Наказан е да бъде в килия с по-агресивни и стига до болница, където е бил замаян с някакъв " микс " по думите на Петър.

" Все едно си в лудница, няма нищо общо със затвор ", разяснява той. 



Според него, вместо благодарение на експерт, експанзията се лекува с лекарства, които те трансформират в парцал.

" Тези хора са в различен свят - текат им лигите, тъпчат на едно място. Когато би трябвало да ги изкъпят, ги вкарват в тоалетната и с един маркуч със студена вода ги заливат. Могат да се гаврят с теб по всевъзможен метод и никой не те пази. Само можеш да мълчиш, с цел да не ти се случи на теб. Това е процедура - да си мълчиш, да си дисциплиниран ", споделя той.

Отговорът на правосъдното министерство

От отговора на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " към правосъдното министерство излиза наяве, че лишеният от независимост Петър Шавулев изтърпява наказване от година и половина в Ловеч и той е в пандиза от 11 октомври 2021 година Съдът му дефинира в началото непоколебим режим. Напомня се и че Шавулев има и ефикасна присъда от година и половина, която би трябвало да изтърпи след тази.

На 1 ноември 2021 година той е бил разпределен за устройване на работа, където се трудят още 31 пандизчии. Парите, които получават за положения труд, са в границите на 40% от минималната работна заплата. Но имат и запори, по които администрацията на пандиза е длъжна да удържа до 2/3 от възнаграждението им.

Шавулев фактически е работил като порталчик, само че в помещение има парно. В един интервал е имало проблем с печка, само че е закупена друга, излиза наяве от отговора до OFFNews.

Шавулев е бил настанен в спално помещение от 32 кв. м със 7 кревати. Така е спазена наредбата, съгласно която " минималната жилищна повърхност в спалното помещение за всеки лишен от независимост не може да е по-малка от 4 кв. м ". Спалните пространства имат независим хигиеничен възел, непрекъснато течаща вода, маса, столове, шкафчета и кревати. Спазени са условията за осветеност, опция за естествено проветряване. Сменени са всички дограми на прозорците. 

От ГДИН припомнят, че пандизчиите са длъжни да поддържат хигиена в спалните пространства и прилежащите елементи. 

Колкото до обвиняванията, че хората и хлебарките съжителстват в килиите, от ГДИН изясняват, че санитарна обработка на спалните и работните пространства се прави по одобрен график. А при сигнали се вършат изключителни обработки.

Настанените за лекуване в психиатричното поделение на Специализираната болница за интензивно лекуване на лишените от независимост в Ловеч се къпят по график, като е обезпечена топла вода в общите санитарни пространства. Има и спомагателни бойлери.

Мнението на експерта

Правозащитникът Михаил Екимджиев изясни пред OFFNews, че допреди десетина години е имало десетки каузи в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург за неприятните условия в българските пандизите. Заради делото " Нешков и други против България " от 2015 година и систематичния проблем в пандизите у нас Съветът на Европа задължи страната ни да промени законодателството си " за въвeждaнe нa eфeĸтивнo пpeвaнтивнo и ĸoмпeнcaтopнo cpeдcтвo зa зaщитa нa зaтвopницитe cpeщy нeчoвeшĸи и yнизитeлни ycлoвия нa зaдъpжaнe ".

Tо е въведено в Зaĸoнa зa изпълнeниe нa нaĸaзaниятa и зaдъpжaнeтo пoд cтpaжa c измeнeния пpeз 2017 г. С него зaщитaтa ce ocъщecтвявa c иcĸaнe дo aдминиcтpaтивния cъд пo мecтoизпълнeниe нa нaĸaзaниeтo или зaдъpжaнeтo пoд cтpaжa.

Оттогава жалбите в Страсбург внезапно са намалели, по тази причина е мъчно да се каже какъв брой са те на този стадий. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР