По време на тазгодишния празник Juneteenth на 16 юни в

...
По време на тазгодишния празник Juneteenth на 16 юни в
Коментари Харесай

Три канала, по които се разпространява крипто заразата

По време на тазгодишния празник Juneteenth на 16 юни в в Съединени американски щати феновете на криптовалутите надали са чествали. На 18 юни биткойн доближи най-ниското си равнище от 17 600 $ - първият спад под 20 000 от 2020 година - преди да се възвърне на идващия ден. Разпродажбата провокира над 1 милиарда $ ликвидации, защото търговците, които бяха взели пари назаем, с цел да вършат огромни залози, не съумяха да поддържат маржините си.

Като цяло биткойн е с към 70% под своя пик през ноември; етер, друга криптовалута, е изгубила към 80%. Със спада на цените се появиха пукнатини в крипто инфраструктурата. Babel Finance и Celsius, два крипто кредитора, замразиха тегленията, защото изпитваха проблеми със поръчките на клиентите си. Техните съперници свиха балансите си, причинявайки кредитна рецесия. Third Arrow, крипто хедж фонд, не съумя да отговори на условията за маржин, а борсата Hoo спря транзакциите.

Рискът от нова низходяща серпантина остава. Търговците, които не бяха смазни, съумяха да подават спомагателни обезпечения при кредитори с децентрализирано финансиране (DeFi); равнището, при което се задействат маржин коловете, за малко понижа. Но данните от Parsec Finance, приложение, допускат, че прагът още веднъж се е повишил до съвсем 900 $ за монета при етер от 700 $ на 20 юни (по време на писането на публикацията цената на етера е 1100 $, а на 28 юни малко над 1200). Последните събития също по този начин демонстрираха по какъв начин три недостатъци в криптовалутите могат да усложнят проблемите: размити оценки, комплицирани взаимоотношения и неналичието на ликвидност.

Да стартираме с оценките. Някои от най-често търгуваните крипто валути са комплицирани артикули като деривати и токени, издадени от DeFi платформи, за които няма открити модели за оценка. Липсата на връзка значи, че доверието в ценообразуването може да изчезне за миг; резултатът се усилва през уикендите, когато размерите на търговия са по-малки. Проблемите в елементи от пазара на криптовалути могат да се разпрострят и към други активи, не на последно място до биткойн, пример за цялата галактика.
Реклама
Втори канал разпространяване на болестта идва от високата степен на взаимосвързаност сред DeFi платформите. Това частично е резултат от засилващата се конкуренция. Количеството пари, инвестиранi в DeFi, след интервал на избухлив напредък, спадна през последната година. Тъй като крипто кредиторите се надпреварват да привлекат намаляваща купчина с долари, те дават обещание все по-високи приходи на вложителите, което от своя страна ги кара да влагат средства на потребителите в по-рискови планове - нормално други платформи за кредитиране и генериране на рентабилност. Когато цената на един актив падне, резултатите минават като вълна през системата.

Celsius е подобен образец. През декември компaнията твърдеше, че ръководи крипто активи на стойност 24 милиарда $, които е привлякла, предлагайки рентабилност на вложителите от цели 18%. За да реализира тази възвръщаемост, компанията отпуска заеми на маркетмейкъри, хедж фондове и планове на DeFi. Когато цените паднат обаче, се свива и цената на тези активи. Като 400 милиона $ на Celsius, държани в токена staked ether (stETH), които се оказаха неликвидни. Това остави платформата неспособна да посрещне възходящите поръчки за тегления. Когато Celsius в последна сметка замрази средства на 14 юни, биткойн потъна с 25%, частично заради боязън от резултата на доминото.

Тези събития разкриха трета уязвимост: неналичието на ликвидност, която да предотврати свободно рухване на цените на активите. При обичайните финанси регулаторите обезпечават защитна мрежа. Но не съществува институция, която да защищава крипто активите с голямо значение (поне за крипто системата) по време на стрес, като стейблкойни, или да избави значими компании. Депозитите при крипто кредитори не са застраховани. При стандартните финанси такива защитни мехахизми понижават риска от паническа продажба, когато цените паднат.

Ако биткойнът падне под 15 000 $, ликвидациите биха могли да се ускорят толкоз доста, че депозирането на в допълнение поръчителство или набирането на средства за прекъсване на срутва може да се окаже мъчно, споделят Монсур Хюсеин и Алистър Сюел от Fitch. Но евентуално ще е нужен спусък, който да задейства това: голям хак на борса, да вземем за пример, или огромна икономическа изненада.Но времето наподобява е на страната на крипто. Крипто платформите и рисковете, които поемат със своите активи, скоро може да попаднат под контрола на регулаторите. Някои постоянни монети се пробват да изградят по-стабилни запаси: Tether, емитентът на най-голямата такава монета в света, съобщи, че възнамерява да размени вложенията си в търговски бумаги с по-сигурните държавни облигации. Някои от предпоставките за мразовита крипто зима обаче към момента са налице. ■
Реклама Свързани публикации Борсов фонд и вложителите в него завоюваха 80% от срутва на биткойн 25 юни 2022, 07:49 По две транзакции са провокирали сривовете на Terra и Celsius 18 юни 2022, 11:36 Криптобанката Celsius спря тегленията и повлече със себе си целия криптопазар 17 юни 2022, 06:10 S&P 500 публично навлиза в мечи пазар 13 юни 2022, 15:09 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР