По време на тазгодишната кампания, от страна на българските правоохранителни

...
По време на тазгодишната кампания, от страна на българските правоохранителни
Коментари Харесай

96 финансови мулета са установени у нас тази година

По време на тазгодишната акция, от страна на българските правоохранителни органи са разпознати 96 " финансови мулета " и 4 лица, които ги набират, както и 222 жертви от незаконната активност - със 150 повече от предходната година. Във връзка с битката с финансовите закононарушения, в хода на настоящата акция, благодарение на банките в страната, са открити 177 непозволени транзакции - съвсем двойно повече от предходната година, като са предотвратени вреди на стойност над 5 млн. евро .

Асоциацията на банките в България дружно с правоохранителните органи, за седма поредна година се включва в общоевропейската акция против схеми за изпиране на пари и набиране на финансови мулета. В нея вземат участие финансови институции и правоохранителни органи от още 27 страни.

Финансово " муле " е лице, което трансферира нелегално добити финансови средства сред разнообразни банкови сметки, постоянно в разнообразни страни, като за тази активност получава комисионна. Според статистика на Европол, в 95% от случаите " финансовите мулета " се употребяват за асимилиране на непозволено трансферирани финансови средства, добити от предишна киберпрестъпна активност . Често средствата са предопределени за финансиране на други престъпни действия и изпиране на пари.

За набиране на " финансови мулета " се употребяват разнообразни схеми, да вземем за пример, уеб сайтове за запознанства , посредством които нарушителите се пробват да убедят жертвите си да отворят банкови сметки за изпращане или приемане на средства. Също по този начин, посредством постове в обществените мрежи с примамливи оферти за работа, гарантираща елементарно и бързо замогване, се цели привличането на вниманието на студенти и младежи. Престъпниците са все по-изобретателни, като неведнъж се възползват от действително съществуващи събития, с цел да създадат предложенията си да наподобяват по-достоверни, да вземем за пример, продължаващата пандемия COVID-19 . Те имат за цел да привлекат представители на най-уязвимите групи, които имат потребност от парични средства - студенти, хора, които са изгубили работата си и други. Често пъти те употребяват и информация за набелязаните от тях лица, с която са се сдобили посредством обществените мрежи.

Важно е да се знае, че даже лицата, употребявани като " финансови мулета ", да не са били наясно, че са въвлечени в противозаконна активност за изпиране на пари, те правят закононарушение, като трансферират средства и това може да има тежки последствия за тях

Тази година са открити над 18 000 лица " финансови мулета " и 324 лица , които ги набират, като дейностите на правоохранителните органи са довели до арестите на 1 803 лица , съгласно данни на Европол. В хода на акцията са инициирани 2 503 следствия. Повече от 500 банки и други финансови институции са помогнали за докладването на над 7 000 непозволени транзакции , в които са употребявани " финансови мулета ", предотвратявайки вреди за 67.5 млн. евро , което е двойно повече от предходната година.

Глобалната акция е проведена от Европейския център за битка с киберпрестъпленията към Европол /EC3 - EUROPOL/ , а сътрудник е Европейската банкова федерация, на която АББ е член.

Банковият бранш в България поддържа напъните на правоохранителните органи и си сътрудничи интензивно с тях за предотвратяването и разкриването на финансови закононарушения, свързани с изпирането на средства, добити от противозаконна активност. Банките имат строги правила и условия, посредством които разпознават своите клиенти, на което се дължи и огромното доверие, с което се употребяват измежду потребителите на финансови услуги.

#НебъдиМуле

Информационната акция #НебъдиМуле, отдадена на повишението на публичното внимание към този тип машинация, стартира през днешния ден на европейско равнище. В брошурите, оповестени на уеб страницата на АББ, може да бъде получена повече информация по отношение на методите за набиране на " финансови мулета ", по какъв начин да се предпазим и какво би трябвало да създадем, в случай че подозираме, че ние или наши познати са въвлечени в схеми за пране на пари.

Ако смятате, че се пробват да ви употребяват като " финансово муле ", неотложно би трябвало да предприемете дейности, преди да е станало късно: не превеждайте средства, уведомете незабавно вашата банка и полицията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР