По време на търговията в петък европейските борсови индекси затвориха

...
По време на търговията в петък европейските борсови индекси затвориха
Коментари Харесай

Акциите в Западна Европа на седмична печалба, а общият европейски индекс STOXX 600 на рекорд от ноември 2020 г.

По време на търговията в петък европейските борсови показатели затвориха без ясно изразена посока, откакто трендът на доходността на американските облигации се обърна от спад към напредък. За седмицата, обаче, всички знаци са на облага, а общият европейски знак STOXX 600 e на седмичен връх от ноември 2020 година.

Държавните облигации

Доходността на 10-годишните държавни облигации на Съединени американски щати превишиха 1.621% в петък, спрямо 1.538% при затварянето в четвъртък. Нарастването е обвързвано с вероятностите за мощно икономическо възобновяване, само че и с възобновените страхове за скок на инфлацията, отбелязва Trading Economics. Американският президент Джо Байдън подписа в четвъртък нов законопроект за стопански тласъци в размер на 1.9 трилиона $.

Европейската централна банка (ЕЦБ), след съвещанието си в четвъртък, даде обещание да форсира изкупуването на активи през второто тримесечие на фона на възходящите разноски по заемите в района. Доходността от държавни облигации в еврозоната също нараства от февруари, следвайки възходящата посока на американските облигациите на Съединени американски щати, и се форсираха малко в петък, откакто Джо Байдън подпаса закона на новия масиран пакет от стопански тласъци в битката против COVID-19.

Повишаването на доходността на облигациите породи опасения, че европейското икономическо възобновяване може да бъде възпрепятствано от по-високите разноски за заемите, изключително в страните от еврозоната, които са наранени от рецесията, породена от пандемията, разяснява телевизионният канал CNBC.

Статистиката

В същото време стопанската система на Англия се е свила при започване на годината, когато страната се върна към локдаун, оповестиха английски издания, базирайки се на оповестените през днешния ден от Националната статистическа работа данни. Те демонстрират, че брутният вътрешен артикул (БВП) на Англия е намалял с 2.9 на месечна основа през януари. Резултатът въпреки всичко е по-добър от упованията на икономистите, които залагаха на минус 4.9 %.

Секторът на услугите регистрира спад от 3.5 % за януари, откакто учебните заведения и бизнес дейностите, които не са от първостепенно значение, бяха затворени. В строителния бранш обаче има напредък от 0.9 на 100.

Освен това, статистиката сподели 41% спад на английския експорт за Европейски Съюз през януари на месечна база след влизането в действие на новите търговски съглашения сред Лондон и Брюксел. Вносът от Европейски Съюз в Обединеното кралство се е намалил с 29% през януари.

Потребителските цени в Германия, хармонизирани със стандартите на Европейски Съюз, са нарастнали с 1.6% на годишна база през февруари, демонстрират окончателните данни на Федералната статистическа работа на страната (Destatis). Инфлацията през втория месец на годината съответства с авансово оповестените данни, както и с темпа на изменение през януари.

Пазарите

До обед общият европейски показател, в който са включени 600-те най-големи компании в Европейски Съюз, STOXX 600 спадна с 0.49%, а от националните измерители на „ сините чипове “ с максимален спад беше немският DAX (-0.54%), следван от италианския FTSE MIB (-0.33%), английския FTSE 100 (-0.31%), испанския IBEX 35 (-0.21%) и френския САС 40 (-0.12%). Следобед трендът се промени и знаците затвориха без ясно изразена посока.



Източник: MarketWatch

От таблицата нагоре е видно, че с максимален дневен растеж приключи английският показател FTSE 100, а с най-голямо намаляване затвори немският DAX.

Акциите на Burberry Group Plc скочиха със 7.73% и се изкачиха на върха на STOXX 600. Британският производител на първокласни артикули предвижда, че неговите съпоставими продажби през четвъртото тримесечие на фискалната 2021 година, която завършва на 30 април, ще се усилят с 28-32% по отношение на същия интервал на миналата фискална година.

Пазарната стойност на Hammerson Plc набъбна с 6.99%, макар че английският вложител и оператор на недвижими парцели усили загубата си преди налози до 1.73 милиарда паунда през 2020 година от 779.3 млн. паунда година по-рано.

Книжата на друга английска компания Berkeley Group Holdings Plc поевтиняха с 5.82%, откакто строителната компания съобщи, че чака облага преди налози до миналогодишното равнище от 504 милиона английски лири през настоящата фискална година.

На дъното на STOXX 600 слязоха акциите на нидерландската софтуерна капиталова компания Prosus, които се намалиха с 6.67%, откакто китайският пазарен регулатор санкции Tencent, в който нидерландската компания има дял.

Седмичната равносметка

демонстрира, че всички съществени показатели затворят седмицата с покачвания сред 1.94% и 5.95 на 100. С най-голям растеж е италианският бенчмерк FTSE MIB (+4.95%), следван от френския САС 40 (+4.51%), испанския IBEX 35 (+4.32%), немския DAX (+4.18%), общоевропейския STOXX 600 (+3.52%) и английския FTSE 100 (+1.94%).
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР