По време на своето 70-годишно царуване Елизабет Втора обиколи 116

...
По време на своето 70-годишно царуване Елизабет Втора обиколи 116
Коментари Харесай

Срещна ли се Елизабет II с жената на Петър Стоянов?

По време на своето 70-годишно царуване Елизабет Втора обиколи 116 страни, само че в никакъв случай не пристигна в България. Най-близката до нас точка, до която е стигала, е Югославия през 1972 година Кралицата на най-голямата монархия в света е била в Русия, в Полша и Чехия, през есента на 2006 година гостува на прибалтийските страни Литва, Латвия и Естония, а през 2008 година посети Словения и Словакия.

Елизабет Втора е канила на свои приеми президентът Румен Радев, предшественикът му Росен Плевнелиев, както и някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски, който също е със синя кръв.



Елизабет Втора със Симеон Сакскобургготски на своя диамантен празник

Английската кралица се е срещала и с президента Петър Стоянов, посетил я със брачната половинка си Антонина по време на президентския мандат. Години по-късно писателят Алек Попов в книгата „ Мисия Лондон “ посредством облика на първата дама Деворина Селянска, която държи на банкет в българското посолство в Лондон да участва британската кралица, само че най-после получава пияна актриса-двойничка, иронизира родната дипломация и президентската брачна половинка Антонина Стоянова. Впоследствие по книгата е основана хитовата комедия „ Мисия Лондон “, в която Ернестина Шинова играе ролята на първата дама.



Кадър от комедията " Мисия Лондон ", в която първата дама Деворина Селянска приема британската кралица

Симеон Сакскобургготски беше единствения българин, поканен за диамантения празник на Елизабет Втора през 2012 г, на който участваха 26-ма монарси. Цар Симеон беше измежду гостите и в сватбата на принц Уилям през 2011 година



На банкет на Елизабет Втора в Бъкингамския замък е участвал и Росен Плевнелиев през 2012 година Тогава британската кралица приема посетители от целия свят преди откриването на олимпийските игри в Лондон. При завръщането си в България Плевнелиев въодушевено разгласи, че е поканил Елизабет Втора в България. По думите му той приказвал с кралицата и президентската администрация щяла да приготви поканата в писмена форма, след което можело да се стигне до визитата й в България. Естествено, това не се случи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР