По време на Студената война американски учени развиват идеята за

...
По време на Студената война американски учени развиват идеята за
Коментари Харесай

Китайски учени: Не всички космически оръжия са ефективни

По време на Студената война американски учени развиват концепцията за основано в космоса хиперзвуково оръжие. То е  наречено " Прътите на Бога " и е напълно кинетично. От орбита се пускат тежки волфрамови тръби. Гравитацията ги форсира до голяма скорост, а ударът им в земята създава гърмеж, съпоставим с дребна атомна бомба. Съединени американски щати не разполагат с такова оръжие в орбита, само че ново китайско изследване твърди, че от оръжието няма необикновен смисъл, написа dir.bg.

Изследователи от Северния китайски университет в Тайюан, са провели опит,  с цел да видят какво ще се случи, в случай че такова оръжие удари боен бетонен бункер.

Екипът, управителен от професор Фу Джианпин форсира волфрамовите пръти до рискови скорости от към 11 000 км/ч.

Волфрамът е доста компактен и корав и има най-високата точка на размразяване от всички метали. Тези свойства го вършат отличен материал за потребление в оръжия с кинетична сила, които убиват със скорост и маса.

Когато снаряд от волфрамов кол удари военна бетонна цел с извънредно висока скорост, той генерира ударна вълна с високо налягане, която компресира и нагрява целевия материал до доста високи температури и налягания. Това кара задачата да премине от твърдо към плазмено положение, където електроните се отделят от атомите и материалът се йонизира, твърди екипа на Фу.

Плазменото положение на целевия материал е мощно проводимо за електрически токове, генерирани от ударната вълна с високо налягане. След това тези електрически токове могат да основат магнитно поле, което взаимодейства с плазмата, генерирайки мощ, която форсира плазмата до още по-високи скорости.

Тази ускорена плазма образува плазмена бликам, която разяжда целевия материал и способства за процеса на навлизане. Въпреки това, плазмената бликам също взаимодейства с волфрамовия кол, което го кара да ерозира заради изискванията на висока температура и високо налягане, съгласно опита.

Оставащата маса на волфрамовия кол се понижава доста по време на процеса.

" Много е належащо да се изследва проникването на волфрамови пръти в бетона при хиперзвукови скорости ", пишат Фу и сътрудниците му в публикацията.

Данните, събрани от китайските учени от мястото, допускат че резултатът на кратериране при удар с хиперскорост е сходен на този при плитко заровена подземна детонация и че с увеличението на скоростта резултатът става по-скоро като този на детонация с лекомислен контакт.

Това значи, че Прътите на Бога " имат лимитирани качества за навлизане в земята. Това всъщност прави концепцията за това галактическо оръжие много неефективна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР