По време на срещата в Япония, започнала в четвъртък, финансовите

...
По време на срещата в Япония, започнала в четвъртък, финансовите
Коментари Харесай

Финансовите министри от Г-7 готвят подкрепа за Украйна

По време на срещата в Япония, почнала в четвъртък, финансовите водачи на Групата на седемте най-развити стопански системи разискват способи за поддръжка на Украйна и оказване на напън върху Русия в посока преустановяване на войната, предава Associated Press.

Министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко взе участие онлайн в първата сесия на договарянията на Г-7 в Ниигата, пристанищен град на брега на Японско море.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън сподели, че страните от Г-7 " ще стоят до Украйна толкоз дълго, колкото е належащо ", с цел да сложат завършек на спора. Лидерите ще разискват способи да попречат на Русия и други страни да заобикалят глобите против Москва , сподели японският финансов министър Шуничи Сузуки пред кореспонденти.

Войната и щетите, породени от нея върху световната стопанска система, дълговите рецесии в разрастващите се страни както и  са водещи в дневния ред на тридневните диалози.

Въпреки необятния набор от тематики, които би трябвало да бъдат прегледани, опълчването към тавана на дълга на Съединени американски щати и евентуалният банкрут се обрисуваха като съществена опасност за международната стопанска система.

В изказване преди началото на срещата, Йелън акцентира, че един от основните и цели е разрешаването на финансовата рецесия.

" Америка в никакъв случай не би трябвало да изпада в дефолт. Това би било пагубно ", съобщи тя. Гуверньорът на централната банка на Япония, Казуо Уеда, подкпреки нейното мнение.

В случай че Съединени американски щати просрочат дълга си, Федералния запас може да се изправи пред проблем с който не може да се оправи самичък , предупреди Уеда, който застана отпред на Bank of Japan предишния месец.
 МВФ: Дефолтът на американския дълг ще има доста съществени последствия
МВФ: Дефолтът на американския дълг ще има доста съществени последствия

Демократи и републиканци би трябвало да работят за реализиране на консенсус, с цел да вдигнат тавана на дълга

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели в сряда, че той и водачите на Конгреса са имали " продуктивна " среща във вторник по отношение на опитите за повишение на лимита на дълга на нацията. Те ще се срещнат още веднъж в петък, с цел да се опитат да предотвратят риска от банкрут на държавното управление, в случай че законодателите в разделения Конгрес не се съгласят да покачат тавана на дълга.

Байдън е " безусловно сигурен ", че страната може да предотврати дефолт. Йелън добави също, че " доста се надява ", казусът да бъде позволен в точния момент.

Йелън също по този начин ще се опита да успокои сътрудниците си по отношение на, които породиха терзания по отношение на рисковете за световната финансова система.

Тя съобщи, че " историческите " вложения на Байдън в модернизирането на инфраструктурата на Съединени американски щати са стъпка към възстановяване на устойчивостта на стопанска система, чиято взаимозависимост от световните вериги за доставки беше подложена на съществено тестване по време на пандемията COVID-19.

" Предприемаме необятен набор от самостоятелни и взаимни дейности за понижаване на инфлацията, поддържане на растежа и съдействие за намаляване на въздействието на външни шокове, в това число за разрастващите се страни ", сподели тя. Тя добави, че " даже когато сме изправени пред опасности от спад, аз имам вяра, че международната стопанска система остава на по-добро място, в сравнение с прогнозите преди шест месеца ".

Федералният запас разказа в отчет тази седмица, че американските банки са повишили стандартите си за разпределяне на потребителски и бизнес заеми след, които частично са породени от внезапното нарастване на лихвените проценти от страна на централната банка, в посока понижаване на инфлацията, която скочи до върхове от четири десетилетия след пандемията.

Федералният запас изследва 65 американски банки и американски клонове на 19 задгранични банки в края на март и началото на април, много откакто Silicon Valley Bank и Signature Bank се сринаха при започване на март, което сложи началото на последния кръг от банкови разтърсвания. First Republic Bank банкрутира по-рано този месец във втория максимален банков банкрут в историята на Съединени американски щати.

Повишаването на лихвените проценти има за цел да забави кредитирането и вземането на заеми, само че може да надвиши задачата си, насочвайки стопанската система към криза. Движенията на банките за по-нататъшно ограничение на кредитирането могат в допълнение да притиснат бизнеса и потребителите.
 МВФ зове европейските банки да вдигнат лихвите и да
МВФ зове европейските банки да вдигнат лихвите и да " убият звяра "

За МВФ понижаването на инфлацията е по-важно от опасенията за банковата система
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР