По време на срещата, в която взе участие и зам.-министърът

...
По време на срещата, в която взе участие и зам.-министърът
Коментари Харесай

Министър Минеков проведе среща с ръководствата и представители на синдикатите в областта на културата

По време на срещата, в която взе присъединяване и зам.-министърът на културата доцент доктор Пламен Славов, бе разискван бюджетът за просвета, който, по думите на министър Минеков, от една страна, не е получил обещаното през 2021 година нарастване, а в това време не е разходен в огромната си част.

Това, по думите му, ще сътвори спомагателни компликации при сформирането на бюджета за 2023 година Същевременно представителите на креативните съюзи изрекоха своята признателност към проф. Минеков за напъните, които той и екипът му поставиха през 2021 година за обезпечаване на почтено възнаграждение в областта на културата, както и за запазване на скъпото ни културно завещание.

Участниците в срещата, която бе инициирана от министър Минеков, се сплотиха към тезата, че е извънредно време културата и работещите в бранша да се трансфорат в действителен приоритет при планирането на бюджета на страната, а нарастването, което е належащо за почтено възнаграждение и поддържане на естествения ход на всички културни процеси, следва да е съответно. Министър Минеков напомни диалозите си от 2021 година, в които дружно с екипа си издейства стъпка от 0,2 % от Брутният вътрешен продукт, с която да се усилват годишно средствата за просвета до достигането на разисквания от всички най-малко 1%.  

Представителите на синдикатите осведомиха за оферти, които към този момент са отправили в писмен тип в Министерството на културата, като показаха страдание, че не са били взети поради. Министър Минеков ги насърчи да му дават тази документи, като уточни, че е голяма нуждата и от актуализиране на петте съществени закона, като например Закона за културното завещание, с които работи Министерството на културата. Информира, че към този момент има работни групи, които одобряват оферти и от съюзите и в първия работен ден на новосформираното Народно заседание ще бъдат импортирани от министър Минеков. Той уточни, че разчита извънредно на поддръжката на всички креативен съюзи, защото и от законодателните промени, и от бюджета за просвета зависят освен орисите на създателите и на културното ни завещание, а развиването на културата ни и издигането й на полагаемото й се място като главен народен приоритет, наред с образованието.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР