По време на срещата между премиера Бойко Борисов и македонския

...
По време на срещата между премиера Бойко Борисов и македонския
Коментари Харесай

Захариева призова Македония да спре с изказванията, уронващи престижа на България

По време на срещата сред премиера Бойко Борисов и македонския му сътрудник Зоран Заев е бил насочен апел западната ни съседка да спре с " непремерените изявления, които уронват престижа на България " пред интернационалните организации. Това разгласи министърът на външните работи Екатерина Захариева пред Българска национална телевизия.

Тя добави, че е получила поръчка от македонските си сътрудници, че стартира нов стадий от връзките сред двете страни, който ще бъде друг от този в последните десетилетия. Захариева напомни, че години наред е насаждана антибългарска политика в Македония и е време на това да се постави край.

Вчера Борисов и Заев се схванаха да подпишат контракта за добросъседство за честването на Илинденско-Преображенското въстание в Македония на 2 август. Подобно съглашение се разисква на експертно равнище още от предходната година, посочи Захариева, като добави, че и двете страни нямат интерес договорът да се бави, само че е значимо и по какъв начин ще се ползва.

Външният министър сподели още, че България ще поддържа Македония за влизането ѝ в Европейския съюз. Според нея напоследък западната ни съседка е " загърбила тесния шовинизъм и се е отворила към европейско бъдеще ". Имало обаче още доста работа да се свърши.

Захариева добави, че са разисквани два съществени целта в връзките сред двете страни. Единият е транспортният кулоар, който свързва Черно море с Италия, като минава през Македония и Албания. За него ще се търси външно финансиране. Другия приоритет е енергетиката, защото България един от най-големите експортьори на електрическа сила към Македония.

Външният министър изрази задоволството си от чуването на българският претендент за еврокомисар Мария Габриел. Тя беше препитана през вчерашния ден в Европейския парламент, като съгласно Захариева се е показала " отлично и брилянтно ". По думите ѝ всички политически фамилии в европарламента са останали с положителни усещания от Габриел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР