По време на смъртоносната есенна вълна на Испанския грип през

...
По време на смъртоносната есенна вълна на Испанския грип през
Коментари Харесай

Защо Испанският грип е бил толкова смъртоносен и може ли COVID-19 да го застигне?

По време на смъртоносната есенна вълна на Испанския грип през 1918 година доста хора са обречени, защото нямат днешните знания за вирусите и за това по какъв начин се популяризират респираторните болести. Но макар всички познания, нас може би ни чака сходна орис, в случай че някои хора, които избират да имат вяра в тайни теории, не спрат да пренебрегват години на теоретичен прогрес и това, което историята ни е научила за прекратяването на пандемии.

Пандемията от 1918 година удря света на три талази - от пролетта на 1918 година до зимата на 1919 година Тя убива сред 50 милиона и 100 милиона души в международен мащаб.

Първата вълна напролет на 1918 година е релативно мека. Повечето смъртни случаи от инфлуенцата настъпват през есента на 1918 година, когато бушува по света.

Здравните специалисти чакат инфекциите от COVID-19 да се усилят тази зима, защото вирусът, който предизвиква болестта е ковид, а другите коронавируси, които разболяват хората, се популяризират повече през зимата.

В зимния, по-малко мокър въздух, частиците, пренасящи вируси, могат да се задържат по-дълго. Освен това, носните ни мембрани са по-сухи и по-уязвими към зараза през студения сезон. И защото времето става по-студено, прекарваме повече време на закрито без задоволителна вентилация, което значи, че има по-голяма възможност вирусът да се популяризира.

COVID-19 към момента не е лишил толкоз доста животи колкото Испанския грип.

"По принцип към 675 000 души са починали в Съединени американски щати до края на пандемията от 1918 година ", споделя доктор Джеръми Браун, доктор от незабавната помощ и създател на "Грип: Стогодишният лов за изцеление на най-смъртоносната болест в историята. "

"Днес това би значело към 3 милиона души в Съединени американски щати. Добрата вест е, че към момента не сме достигнали тези числа, само че, несъмнено, броят на зразените и починалите е в действителност отблъскващ. Но историята, за която приказваме, към момента не е завършила ", споделя Браун.

Защо втората вълна на Испанския грип е била толкоз смъртоностна?

Има няколко благоприятни условия за какво втората вълна от грипа от 1918 година е била толкоз ужасна, в това число разновидността вирусът да е мутирал, както и моделите на човешко придвижване и държание по това време. Зимата означаваше, че грипът ще се популяризира повече, а хората ще прекарват повече време на закрито.

"Предполагам, че вирусът не е бил толкоз добър, заразява хората напролет и е трябвало да се приспособява ", споделя Джон М. Бари, създател на "Големият грип: Историята на най-смъртоносната пандемия в историята ", пред CNN.

"Тогава той е претърпял разновидност, която го е направила доста по-добър в заразяването на хората и също по този начин по-вирулентен. "

При пациенти, които са се заразили с Испански грип, пневмонията се развивала бързо и убивала хората на втория ден. По това време Първата международна е в ход, тъй че необятно разпространяване на вирусът е улеснено от придвижването на войските и препълнените военни лагери. Там, където отиваше военният личен състав, отиваше и вирусът.

"Грипът и пневмонията убиха повече американски бойци и моряци по време на войната, в сравнение с вражеските оръжия ", се споделя в изследване от 2010 година

Шест дни след първия случай на грип, регистриран в Камп Девънс, Масачузетс, случаите се умножават до 6 674.

"В разгара на Първата международна война. Война, употребяваща модерни оръжия, война, която убиваше млади мъже с картечници и газови оръжия. И все пак всичко това бе нищо спрямо тази болест ", написа Джина Колата, кореспондент по просвета и медицина в "Ню Йорк Таймс ", в книгата си "Грип: Историята на огромната грипна пандемия от 1918 година и търсенето на вирусът, който го е предизвикал.

Огромна спънка в оправянето със болестта по това време е неналичието на знания за характера, държанието и тежестта на вируса. Пандемията се появява преди хората да знаят наподобява един вирус, по какъв начин да бъде изолиран и разучен. Тежестта на втората вълна в действителност кара някои хора и лекари да си мислят, че се оправят с болест, друга от тази, която ги е измъчвала по-рано напролет.

Броят на смъртните случаи доближава своя връх през ноември. Това е най-смъртоносният месец от пандемията.

Социалното влияние

Испанският грип раздира тъканта на обществото. Приблизително половината от смъртните случаи са младежи на възраст сред 20 и 40 години. По това инфлуенцата се разграничава от актуалната пандемия, която убива основно по-възрастни хора и такива, с към този момент съществуващи болести.

Много събития биват анулирани, учебните заведения и публичните пространства - затворени. "Призракът на страха се разхождаше на всички места, карайки доста фамилни кръгове да се събират постоянно, тъй като хората нямаха какво друго да вършат, с изключение на да си стоят у дома ", написа Колата, цитирайки вестник от Аризона.

Властите постановат закони за носенето на маски и забрани за храчене на улицата. Градските управляващи вкарват и наказателни ограничения, в това число санкции за хората, които нарушават разпоредбите. През октомври генерал-маршалът на американската войска анулира план за повикване на 142 000 души, макар потребността на Европа от тях.

Фактът, че доста хора умират в разцвета на силите си значи, че доста деца са изгубили единия или двамата си родители поради пандемията. Светът загуби генерации младежи, а за тези, които останаха живи, пандемията и Първата международна война се трансфораха в централното събитие в живота им.

Предимствата на съвремието

Сега, дано бързо да преминем напред, още веднъж към 2020 година. Множество научни достижения ни разрешиха да имаме най-малко малко преимущество при намаляване на разпространяването и последствията от респираторни болести като грип и COVID-19. Т

ехнологичните усъвършенствания разрешиха на откривателите да видят кафези и вируси посредством електронни микроскопи и рентгенова кристалография. Микробиолозите към този момент могат да изолират, разпознават и опишат структурата на вирусите.

"Въпреки че имаме проби за ковид, един минус е, че нямаме задоволителна дарба за тестване и тестванията лишават дълго време ", сподели Колата.

"И когато започнете да се разболявате от коронавирс, чиито признаци може да имитират тези на грипа - висока температура, студени тръпки - системата за тестване ще бъде претрупана в действителност елементарно, когато грипният сезон в действителност стартира. "

За благополучие най-малко не сме в световна война. Погледът обратно и годините на теоретичен прогрес ни научиха по какъв начин дихателните болести се популяризират при срещи с дихателни капки, улеснени от непосредствен контакт и незадоволителна хигиена. За да бъдат ефикасни обаче, тези научни и медицински преимущества изискват публичното внимание.

Какво можем да създадем?

Въпреки че случаите на COVID-19 се усилват и могат да скочат съществено тази зима, има неща, които можем да създадем, с цел да спрем разпространяването на вируса.

Все още са значими защитните ограничения като физическа отдалеченост, отбягване на събирания и излишно пътешестване, миенето на ръцете и носенето на маска.

Запасяването с хранителни артикули, медицински и незабавни продукти - отговорно и по метод, който не вреди на другите - може да помогне за ограничение на визитите до магазините, като по този метод също се понижава възможностите за разпространяване на вируса

През 1918 година няма утвърдена и контролирана ваксина. Но този път десетки компании тестват ваксини, с цел да могат да ваксинират обществеността евентуално до пролетта на 2021 година. Разбира се извънредно значимо е да съблюдаваме рекомендациите на здравните управляващи и да се вслушваме в думите на специалисти и организации като СЗО.

"Ако обществената отдалеченост и носенето на маски са ефикасни против ковид, то те може да бъдат ефикасни и против грипа ", сподели Колата.

"Надявам се хората да получат повече противогрипни ваксини - не че са 100% ефикасни, само че сигурно са по-добри от нищо. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР