По време на сезонните намаления недобросъвестни търговци често заблуждават потребителите

...
По време на сезонните намаления недобросъвестни търговци често заблуждават потребителите
Коментари Харесай

Търговци пишат намаление на витрината, хората си мислят, че важи за целия обект, влизат вътре и виждат само 3-4 артикула с отстъпка

По време на сезонните понижения недобросъвестни търговци постоянно заблуждават потребителите за стоките, които се продават с отстъпки. Понякога понижението важи единствено за избрани типове продукти или за единични бройки от някои артикули в целия магазин, само че посланието на витрината оставя усещането, че то се отнася за всички продукти в него.

" Прилага се следният трик – пишат понижение, хората си мислят, че то важи за целия обект, влизат и вътре виждат 3-4 продукта с отстъпка, която от време на време не е доста огромна. Друг път става дума, да вземем за пример за облекла от доста остарели сбирки или към този момент амортизирани поради това, че дълго време са стояли в обекта, пробвани са, а от време на време даже са минали през химическо почистване. Когато потребителят прегледа понижените артикули и не му хареса нито една от тях, той стартира да преглежда и останалите в обекта и е доста огромен рискът, към този момент влезнали в магазина, да си купи нещо, което не е възнамерявал “, описа по " Хоризонт “ на БНР Габриела Руменова, създател на онлайн платформата " Ние, потребителите “.

Тя изясни, че когато в акцията са включени единствено част от продуктите, те би трябвало да бъдат оповестени на самата витрина – там, където са посочени всички условия на понижението, както и да бъдат отделени от останалите артикули в обекта.

" Практиката демонстрира, че даже има случаи, в които в дадения търговски обект стоката е продавана на избрана цена и след известието за понижение с някакъв %, тя е по-скъпа от остарялата си, постоянна цена. За сходни обстановки оповестяват наблюдателни консуматори, които са си харесали даден продукт и са наблюдавали през времето по какъв начин се движи цената му – най-много в случаите, в които чакат авансово известни акции за отстъпки като Черния петък и сезонните понижения “, уточни още Руменова. " Получава се по този начин, тъй като неточни търговци разчитат на маркетинговия трик да разгласят понижение и при вземането на решение за покупка хората да гледат % на отстъпката, а не цената, която действително ще платят “, разяснява тя.

Руменова обясни и за какво по закон едно понижение не може да е по-дълго от един месец:

" Защото тогава цената ще бъде регулярна, не понижена. А точно известието за понижение е това, с което потребителите биват привличани. Много пъти хората се интересуват и за какво понижението не може да е по-кратко от един ден. Това е по този начин, тъй като би трябвало да се даде действителна опция на потребителите да се възползват от него. А не да се направи необятна и шумна реклама и те, я обърнали внимание на интервала на понижението, я – не, търговецът – я го показал, я – не, да посетят обекта и когато открият, че акцията е била за 2 часа, да вземем за пример, и към този момент е свършила, отново стигаме до познатата догадка, в която те все ще си купят нещо. То в множеството случаи ще се окаже неизгодно за тях, тъй като това ще бъде импулсивна покупка, тъй като те въобще няма да са проучили пазара за този тип артикули и така нататък “, приключи тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР