По време на седмата годишна конференция Exposec-Defenseworld, американският посланик в

...
По време на седмата годишна конференция Exposec-Defenseworld, американският посланик в
Коментари Харесай

САЩ търси приватизатор на пристанище Александруполис, планира и проекти с българска връзка

По време на седмата годишна конференция Exposec-Defenseworld, американският дипломат в Атина Джефри Пят акцентира, че геостратегическото местонахождение на Гърция е от основно значение за сигурността и стабилността в Югоизточен Средиземноморие, написа Ставрос Цимас във в. „ Катимерини “.
Междувременно, имайки поради визитата на гръцкия министър на защитата Евангелос Апостолакис във Вашингтон идващия месец, той акцентира американския интерес към пристанищата в Северна Гърция Солун и Александруполис.
Американският делегат неведнъж се оплаква, че пристанище Солун в предишното е било употребявано за прекачване на западни войски и доставки, в това число по време на Първата международна война и по време на косовския спор в края на 90-те години - е дала позиции на съветската столица в пристанището .
Сега американците са насочили вниманието си към пристанището на Александруполис, което преди няколко години беше употребявано единствено от риболовен лодки. Но предвид на последните геополитически промени и неустойчивостта в по-широкия район покачиха статута на пристанището, привличайки интерес и от страна на Русия и Китай.
По време на речта си Пят уточни ясно: пристанището на Александруполис има голям капацитет и потенциал, като в това време има построени железопътни и пътни мрежи в Източна Европа .
„ От позиция на сигурността и стопанската система има смисъл да продължим развиването на пристанището, с цел да се възползват както стратегическите ни взаимоотношения, по този начин и гръцката стопанска система ”, сподели Пят.
" И в това отношение оставам доста фокусиран върху намирането на американски вложител , защото приватизацията на това пристанище продължава. "
Не единствено американският полутечен природен газ (ВПГ) ще може да доближи до Александруполис по море. Съединени американски щати виждат Александруполис като опция на Босфора , свързващ Черно море със Средиземно море.
Пристанището може да бъде разширено и осъвременено, ситуирано е на относително малко разстояние от крайбрежията на Черно море и към този момент има проекти за железопътни и пътни връзки с пристанищата Варна и Бургас в България, която е най-проамериканската страна в Югоизточна Европа.
В случай на черноморска рецесия, пристанището може да се употребява като различен маршрут за съюзническите войски, в случай че Турция затвори проливите , в нарушаване на конвенцията от Монтрьо и с приемливост си към своите съветски съдружници.
Нищо чудно, че Пят рядко пропуща опцията да приказва за Александруполис, акцентира създателят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР